Profesjonelle kjeltringer med egne selskaper

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Profesjonelle kjeltringer med egne selskaper

Cybertruslene øker og svindlerne tar i bruk stadig mer sofistikerte metoder.

Økonomisk kriminalitet blir stadig mer profesjonalisert. Nylig avslørte Agari, et selskap som avdekker cybertrusler, at en gruppe hackere hadde samlet navn og kontakt på 35.000 CFOs i USA og Europa. Dette fremkommer i en sak i Financial Times. Mange av disse jobber i finansnæringen ifølge avisen. 

Opererer som ordinære selskaper

Svindelen det dreier seg om er ikke så avansert. Det handler om å sende ut mail til CFOer med krav om utbetaling. Ofte vil slike mail se ut som de kommer fra toppsjefen. Det som derimot er noe mer oppsiktsvekkende, er at svindelselskapene mer og mer operer som ordinære selskaper med operasjoner i mange land. I dette tilfelle hadde svindelselskapet som kalte seg London Blue group til og med egen HR-avdeling for de ansatte, ifølge Financial Times. Selskapet var basert i Nigeria, men hadde 17 samarbeidspartnere spredd over USA og Europa.

Selskapet hadde samlet navn og kontaktpunkter gjennom å kjøpe lister som normalt brukes i salgs- og markedsføringssammenheng.

Nok at noen få går på

– Suksessen for slike svindlere handler om at de kan sende ut mange nok mail til at noen få går på. Med tilgang på listemateriale med så mange navn, har det vist seg at det er lønnsomt å bruke tid og krefter på slik svindel, sier Tom Staavi informasjonsdirektør i Finans Norge. 

Agari er sitert i artikkelen på at finansnæringen var den næringen der flest av de registrerte navnene jobber. Det kan tyde på at svindlerne ser et potensial her og det er vel verdt å være på vakt.

Les saken i Financial Times