40 000 durer i vei uten forsikring

Gå til hovedinnhold
Publisert:

40 000 durer i vei uten forsikring

40 000 nordmenn mangler forsikring på kjøretøyet sitt.  Konsekvensene av å kollidere uten forsikring kan bli fatale. Nå får du også fylkesvise tall for uforsikrede av ulike kjøretøygrupper.

Biler i kø. Foto.

– Uten ansvarsforsikring blir du holdt økonomisk ansvarlig for skadene dersom du får skylden for ulykken. Dessverre er det mange som ikke tenker på konsekvensene, men det kan bety store økonomiske problemer resten av livet, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen (TFF) Roger Stenseth.

Biler og andre kjøretøy med skiltene på skal være forsikret. Det er lovpålagt. Når en uforsikret bil gjør skade, sørger Trafikkforsikringsforeningen for at skadelidte får erstatningen de har krav på. I etterkant avkreves den uforsikrede bileieren hele beløpet, og det kan være snakk om flere millioner kroner.  

Se også: Konsekvensene ved å være uforsikret

To ulykker om dagen  

Hvert eneste år ser vi tragiske ulykker. Hittil i år har rundt 600 uforsikrede kjøretøyeiere forårsaket ulykker både med og uten personskader. Det blir i gjennomsnitt to hver eneste dag.

– Det er uforståelig at noen tar sjansen. De uforsikrede må bære alle kostnadene. Også i ulykker uten personskader blir dette kostbart, advarer Stenseth.

Gebyr med effekt

Myndighetene innførte for ni måneder siden en ordning med gebyr til de som mangler ansvarsforsikring. Hensikten er å få flere til å forsikre kjøretøyet sitt. For personbiler er gebyret 150 kroner hver eneste dag.

– Vi mener gebyret har hatt stor effekt, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

En prosent av alle kjøretøy her i landet er nå uforsikret, det er mer enn halvering siden gebyrordningen ble innført, og vi er nå på nivå med svenskene.

– Fremdeles mangler altfor mange lovpålagt forsikring, men utviklingen går den riktige veien, sier Stenseth.