Streng vinter, tørr sommer og våt september preger skadebildet

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Streng vinter, tørr sommer og våt september preger skadebildet

Erstatning for landbasert norsk forsikring (ekskl. Norsk Naturskadepool) ble på 32,1 milliarder kr hittil i år som er en økning på 15 prosent fra samme periode i fjor. Det viser skadestatistikken for 3. kvartal.

Økningen var størst for bygningsskadene med 32 prosent, blant annet som følge av en regntung september i store deler av landet. Totale vannskadeerstatninger ble på nesten 3,5 milliarder kr som er en økning på 28 prosent fra samme periode i fjor. Hittil i år er det værrelatert vannskader (vanninntrenging utenfra og stopp i avløp, tilbakeslag) for rett over 1 milliard kr, hvorav september alene står for 223 millioner kr. Her ble særlig Vestlandet hardt rammet.

Brannstatistikken

Brannskader på bygning og innbo ble på 4,6 milliarder kr hittil som er en økning på 16 prosent fra i fjor. Sommeren var tørr i store deler av Sør-Norge fra mai til august, og det førte med seg en del branner i Hedmark og Oppland, samt Vestfold og Telemark.  I tillegg var det en snørik vinter mange steder i år, noe som medførte mange og store takskader.  

God båtsommer

Den tørre og varme sommeren i år gjorde at mange brukte båten sin mer enn forrige sommer, noe som medførte mange forsikringsmeldte skader. Nesten 10 000 ble meldt hittil i år med en erstatning på 460 millioner kr. Dette betyr 28 prosent flere skader og nesten 24 prosent høyere erstatning enn i fjor. Det var særlig skader etter havari og grunnstøting som ga rekorderstatning med nesten 260 millioner kr.

Reiseforsikring

I tillegg var det nok mange som bestilte seg en utenlandsreise etter fjorårets begredelige sommer, med derpå økte skader på reiseforsikringen. Hittil i år er det erstattet reiseskader for drøye 1,7 milliarder kr, hvorav nesten 1,2 milliarder skyldes sykdom og avbestilling. Økningen er på totalt 6 prosent fra samme periode i fjor, med nesten 9 prosent økning etter sykdom og avbestilling.       

Rekordhøye vannskadeerstatninger hittil i år

Erstatningene etter vannskader i private boliger og hytter er på mer enn 2,2 milliarder kroner hittil i år. Det er rekordhøye tall etter tredje kvartal, og en økning på 28 prosent fra samme tid i fjor, viser tall fra Finans Norge.

Mann samler opp vann fra skadet tak. Foto.
Foto:Shutterstock