Rekordhøye vannskadeerstatninger hittil i år

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordhøye vannskadeerstatninger hittil i år

Erstatningene etter vannskader i private boliger og hytter er på mer enn 2,2 milliarder kroner hittil i år. Det er rekordhøye tall etter tredje kvartal, og en økning på 28 prosent fra samme tid i fjor, viser tall fra Finans Norge.

Mann samler opp vann fra skadet tak. Foto.
Foto:Shutterstock

Vannskader etter en spesielt fuktig høst med ekstremt mye regn, og nedbørsrekorder på Vestlandet, trekker erstatningene kraftig opp.

– I år har svært mange fått kjelleren full av vann etter vanninntrenging utenfra, andre har opplevd såkalt tilbakeslag der kloakk flommer opp av rørene og inn i boligen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Tette rør må unngås

Kraftige regnskyll fører til at flere tusen norske kjellere oversvømmes av kloakk og avløpsvann hvert eneste år.

Hvert år registreres rundt 8000 tilbakeslagsskader i Norge. Det utgjør ti prosent av alle rapporterte vannskader, viser vannskadestatistikken til Finans Norge.

Se også: Oversikt over natur- og værskader de ti siste årene

Det er viktig å sikre både frie vannveier og god rørkapasitet.

– Forsikringsutbetalingene til vannskader har steget kraftig de siste ti årene. Stadig flere kraftige regnskyll og flom kombinert med for dårlig kapasitet på avløpsnettet er noe av årsaken. Mange kommuner er i gang med å bedre rørkapasiteten, men det er viktig at dette prioriteres fremover, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Dyre vannskader

I 2016 ble det også mange værrelaterte vannskader, blant annet etter ekstremnedbør i Asker og Bærum der svært mange boligeiere ble berørt. Men nå ser altså 2018 også ut til å bli et år med svært mange vannskader.

Vann gjør ofte svært stor skade og fører til omfattende rehabiliteringsarbeid.

Det kan ta uker, og i de verste tilfellene måneder, å få tørket opp etter en vannskade. Deretter kan utbedringen starte.

Hyppigheten av kraftig nedbør har økt over de fleste landområder og klimaendringene kommer til å gi større lokale nedbørsmengder fremover.

Mangelfull klimatilpasning må få konsekvenser for kommunekassen

Regjeringen har nylig fastsatt en ny forskrift som skal bidra til at kommunene tar ansvar for å forberede samfunnet på de lokale klimaendringene. Vår forventning er at regjeringen også sørger for at mangelfull klimatilpasning får konsekvenser for...

Hege Hodnesdal. Foto.
Hege Hodnesdal, direktør for skadeforsikring i Finans Norge.
Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no