Vannskader etter en spesielt fuktig høst med ekstremt mye regn, og nedbørsrekorder på Vestlandet, trekker erstatningene kraftig opp.
– I år har svært mange fått kjelleren full av vann etter vanninntrenging utenfra, andre har opplevd såkalt tilbakeslag der kloakk flommer opp av rørene og inn i boligen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Tette rør må unngås
Kraftige regnskyll fører til at flere tusen norske kjellere oversvømmes av kloakk og avløpsvann hvert eneste år.
Hvert år registreres rundt 8000 tilbakeslagsskader i Norge. Det utgjør ti prosent av alle rapporterte vannskader, viser vannskadestatistikken til Finans Norge.
Se også: Oversikt over natur- og værskader de ti siste årene
Det er viktig å sikre både frie vannveier og god rørkapasitet.
– Forsikringsutbetalingene til vannskader har steget kraftig de siste ti årene. Stadig flere kraftige regnskyll og flom kombinert med for dårlig kapasitet på avløpsnettet er noe av årsaken. Mange kommuner er i gang med å bedre rørkapasiteten, men det er viktig at dette prioriteres fremover, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Dyre vannskader
I 2016 ble det også mange værrelaterte vannskader, blant annet etter ekstremnedbør i Asker og Bærum der svært mange boligeiere ble berørt. Men nå ser altså 2018 også ut til å bli et år med svært mange vannskader.
Vann gjør ofte svært stor skade og fører til omfattende rehabiliteringsarbeid.
Det kan ta uker, og i de verste tilfellene måneder, å få tørket opp etter en vannskade. Deretter kan utbedringen starte.
Hyppigheten av kraftig nedbør har økt over de fleste landområder og klimaendringene kommer til å gi større lokale nedbørsmengder fremover.