Flere tas for forsikringssvindel

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Flere tas for forsikringssvindel

Etter første halvår i år er det avdekket 576 tilfeller av forsikringssvindel, viser tall fra Finans Norge. Gjennomsnittsbeløpet er på nesten 300.000 kroner, ifølge rapporter fra forsikringsselskapene.

De fleste sakene gjelder skadeforsikring, mens de største beløpene gjelder syke- og uføreforsikringer.

– Litt flere svindlere er avslørt i år, sammenlignet med samme periode i fjor. De som prøver seg på dette tar en stor risiko, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Det kan få store konsekvenser å svindle forsikringsselskapene

Bil på svindeltoppen

For skadeforsikring er det aller flest saker som dreier seg om svindel med bilforsikringen. Svindel med motorkjøretøy står for til sammen 43 prosent av svindelsakene innenfor skadeforsikring. Det er vanligst å arrangere et fiktivt tyveri, eller melde inn en skade som ikke har skjedd.

Rett etter bilsvindel, kommer svindel med innboforsikring og svindel med reiseforsikring.

– I disse sakene forsøker gjerne svindlerne å plusse på ekstra når de sender inn erstatningskravet.  Ofte er det en reell skadesak, men kunden fører opp et beløp som er for høyt når kravet sendes inn til forsikringsselskapet. Noen saker er enkle å oppdage, mens andre saker krever omfattende undersøkelser fra spesialtrente utredere i forsikringsselskapene, sier Neverdal.

40-åringer verst

Forsikringssvindlerne finnes i alle aldersgrupper. Folk i 40-årene utgjør likevel den største gruppen, med 34 prosent av svindlerne.

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

Se også: Forsikringssvindel bør straffes strengt

Flere menn enn kvinner avsløres som forsikringssvindlere, og menn prøver seg også på større beløp enn kvinner.

– De aller fleste er heldigvis ærlige. Men hvert år svindles forsikringsnæringen for betydelige beløp. Å svindle på forsikringen innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet. Svindel gjør dermed at forsikring blir dyrere enn nødvendig, sier Neverdal i Finans Norge.

Filmer om forsikringssvindel

Finans Norge og forsikringsselskapene har laget noen filmer om forsikringssvindel. Her kan du se dem.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no