Rekordmange båtskader

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordmange båtskader

Etter første halvår har forsikringsselskapene fått melding om til sammen 2429 båthavarier, viser tall fra Finans Norge. Det er flere havarier enn noen gang før og en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret.

Båt i fart. Foto.

– I sommer har det vært strålende vær mange steder og folk har brukt båten sin mye. Hvor mange båtskader vi får, har gjerne sammenheng med været. Og denne sommeren har forsikringsselskapene fått melding om flere skader enn på lenge, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge

Grunnstøtinger og skjær

Havari utgjør halvparten av båtskadene og er den største posten når det gjelder materielle skader på båt. Erstatningene for alle båtskader samlet er på nesten 212 millioner kroner etter første halvår, ni prosent høyere enn fjor. Men i fjor var det en dårlig sommer for båtliv i store deler av Norge.

I gjennomsnitt blir en havariskade erstattet med 49 000 kroner.

– Mange av skadene gjelder grunnstøtinger. Det er også viktig å sjekke at båten er skikkelig fortøyd, sier Neverdal.

Mangler navigasjonskunnskaper

Mange nordmenn har investert i dyre og fine båter. De dyre båtene går raskere enn mange er vant til å håndtere. Det er viktig at båtførere kan navigere båten de skaffer seg under skiftende værforhold.

– Båtene er blitt raskere, dyrere og større. Dessverre skorter det av og til på kunnskapene om navigasjon. Mange alvorlige båtulykker skyldes også alkohol og ruspåvirkning. Dessverre kjører enkelte båt i beruset tilstand og ser bort fra grensen på 0,8 promille, sier Neverdal. 

Vil ha obligatorisk småbåtregister

Finans Norge ønsker et obligatorisk småbåtregister. Bedre oversikt over eierforhold og miljøhensyn er noe av bakgrunnen.

Det haster med å få på plass et obligatorisk båtregister

Avfall Norge, Norboat, Kongelig Norsk Båtforbund og Finans Norge signerte denne uka et felles dokument der de ber myndighetene om å innføre et obligatorisk båtregister. En bærekraftig retur- og vrakpantordning kan ikke fungere uten et obligatorisk...

Endre Solvang, Nancy Strand, Hege Hodnesdal og Leif Bergaas. Foto.
ENIGHET: Endre Solvang, generalsekretær Kongelig Norsk Båtforbund, Nancy Strand, adm. dir Avfall Norge, Hege Hodnesdal, direktør prosessområde skadeforsikring Finans Norge og Leif Bergaas, daglig leder NORBOAT

Reiseerstatningene går til værs

Stadig flere nordmenn blir syke på utenlandsreise. Etter første halvår er det rekordhøye sykeerstatninger, viser tall fra forsikringsselskapene og Finans Norge.

Kofferter på flyplass
Foto: Shutterstock
Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no