Unngå signaliserings-fella

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Unngå signaliserings-fella

Når sentralbanken varsler forestående økninger I styringsrenta, kommer fort spørsmålene til bankene om hva som vil skje med rentenivået ut til forbruker. Da er det viktig å unngå at man går i signaliserings-fella.

Konkurransetilsynet overvåker konkurransen i det norske bankmarkedet, og de har vært svært opptatt av å unngå at bankene signaliserer hva de planlegger å gjøre med rentenivået.

Dersom bankene gir signaler om fremtidig rente, mener Konkurransetilsynet dette kan gjøre at konkurransen i bankmarkedet svekkes. De frykter at slike signaler kan føre til at bankene kan «samkjøre rentenivået». Slik signalisering kan under visse forutsetninger innebære et brudd på konkurranseloven, påpeker Konkurransetilsynet.

Finans Norge har hatt en god dialog om problemstillingen med Konkurransetilsynet, og vi har også tidligere sendt ut rundskriv og anbefalinger om at bankene må unngå å spå om fremtidige renteendringer. Det er verdt å minne om det nå når det kan virke som om en renteendring fra sentralbanken nærmer seg.

Jan Erik Fåne

Jan Erik Fåne

kommunikasjonsdirektør

922 13 640 jan.erik.fane@finansnorge.no