På vei til EM-finale i pengequiz

Gå til hovedinnhold
Publisert:

På vei til EM-finale i pengequiz

Maksimilian Hogsnes Melø og Didrik Wiig-Andersen fra Tønsberg skal representere Norge i European Money Quiz 2018. Finalen foregår i Brüssel 8. mai. Konkurransen om å bli best i personlig økonomi har gjort de to tenåringene sultne på å lære mer. 

Foto av Maksimilian og Didrik
Foto: Anita G Hansen

Etter at klassen deres vant NM i pengequiz, ble det arrangert en intern kvalifisering blant elevene i klasse 9C ved Presterød ungdomsskole. Den vant altså de to guttene, og nå er de i innspurten på forberedelsene før avreise. I finalen møtes de beste ungdommene fra 25 land i Europa som har vunnet sine nasjonale finaler.

Godt kvalifisert

De to guttene er veldig godt kvalifisert allerede. Klassen har hatt en egen fagdag i personlig økonomi, og de har øvd flere ganger på de 10 øvingsquizene som ble laget til konkurransen. Der har det vært spørsmål om alt fra renteregning, kredittkort og avkastning til budsjettering og aksjer. De forteller at når de står fast, så leter de opp ting på nettet. Før finalen i Brüssel skal de også ha et eget møte med lokalbanken SpareBank 1 BV for en gjennomgang av noen tema slik at de får terpet litt ekstra.

I finalen vil alle deltakerne får spørsmålene på sitt eget språk. De har ikke tenkt spesielt på hvilke spørsmål de ønsker å få, men de har fått beskjed om at de ikke får spørsmål som er typiske for Norge.

– Det blir nok ikke spørsmål om BSU for eksempel, for det er det jo bare vi som vet hva er, påpeker de.

Vil lære mer om personlig økonomi

De synes at konkurransen har vært en morsom måte å lære om personlig økonomi, og nå har de lyst til å vite mer. Maksimilian synes spesielt aksjer høres spennende ut, mens Didrik gjerne vil høre mer om hvordan bank og kunder er avhengige av hverandre.

Nå legger de to en slagplan om hvordan de skal samarbeide under finalen, for i Kahoot! er det ikke bare om å gjøre å svare riktig, de må også være raske «på avtrekkeren». Men uansett hvem som vinner i Brüssel, er alle de nasjonale finalistene vinnere og lærer mer om finans for å gjøre fremtiden sin bedre.

9 C ved Presterød ungdomsskole i Tønsberg vant NM i pengequiz

58 klasser rundt om i hele landet har i dag deltatt i NM-finalen i pengequiz. Fra klokken 09.15 var pulsen høy i klasserommene og konsentrasjonen var på topp. Målet var å bli beste klasse i personlig økonomi og sende to representanter til EM i Brussel i mai.

Bilde av vinnerklasse 9c Presterød ungdomsskole i Tønsberg