Mange tak- og frostskader etter hard vinter

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Mange tak- og frostskader etter hard vinter

Takskader og vannskader etter frost har strømmet inn til forsikringsselskapene etter årets vinter. Det viser tall fra Finans Norges skadestatistikk for første kvartal i år.
– Streng kulde har gitt mange vann- og frostskader og økte erstatninger. Dessuten har mange hustak og hyttetak blitt skadet av snøtyngde, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Mann samler opp vann fra ødelagt tak. Foto.
Foto: Shutterstock

Frost og snø

Tilsammen ble det etter årets første måneder erstattet skader på private bygninger og innbo med nesten 2,2 milliarder kroner, 14 prosent mer enn i fjor. Av dette er det størst erstatningsøkning på vannskader og skader som kom etter mye og tung snø.

Erstatningene etter vannskader i hus, leiligheter og hytter ble på 761 millioner kroner. Det er en økning på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Sist vinter var det en betydelig økning av vannskader som skyldes frost. Det er viktig å holde boligen eller hytta tilstrekkelig varm for å unngå frostskader, sier Neverdal.

Verste skadevinter siden 2010

Ikke siden første kvartal 2010 har erstatningene etter vannskader vært høyere, men da var det nesten 1,1 milliard kroner i første kvartal. I stor grad skyldes også årets vannskader frost og vannskader etter frostskadde rør.  

– Mange av oss synes jo vinteren var flott, med mye snø som lå lenge mange steder, men kulde og store snømengder ga mange forsikringsmeldte skader. Det er lenge siden det har blitt rapportert inn så mange materielle skader til forsikringsselskapene som etter årets vinter, sier Neverdal i Finans Norge.