Omfattende svindel med glassruter avdekket

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Omfattende svindel med glassruter avdekket

Forsikringsselskapene og Finans Norge har avdekket en omfattende svindelsak i forbindelse med bytting av glassruter på biler. Et bilverksted i Oslo har i flere år vært sentralt i gjennomføringen av svindelen.

Bytte av frontrute. Foto.
Foto: Shutterstock

De største forsikringsselskapene her i landet har politianmeldt tre personer i saken.  Til sammen omfatter anmeldelsen nå mer enn 800 saker og dreier seg om flere millioner kroner. Disse sakene stammer fra årene 2013 til 2016.

Bilverkstedet har nå status som siktet.

– I utgangspunktet omhandlet anmeldelsen 61 saker, men etter en revisorgjennomgang av verkstedets regnskaper ble ytterligere mer enn 700 saker avdekket, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Forsikringsselskapenes rutiner er nå endret, og saken har ført til en rekke kontrolltiltak i forbindelse med ruteskift på biler.

Fiktive skader

Svindelen ble utført på flere måter og på oppfinnsomt vis. I noen tilfeller ble for eksempel planlagte reparasjoner av glassruter ikke utført i det hele tatt, i andre saker ble falske skademeldinger kjøpt.

Bilverkstedet forsøkte å få mest mulig erstattet av forsikringsselskapene som ruteskift. I noen tilfeller allierte verkstedet seg med enkeltkunder og utførte andre bilreparasjoner på forsikringsselskapenes regning, ved at uriktige skademeldinger for glasskader ble benyttet som betalingsmiddel.

Utro tjenere

Den mest sentrale i anmeldelsen er innehaver av bilverkstedet, men han hadde tilknyttet seg flere samarbeidspartnere.

Alarmen gikk i forsikringsbransjen da en kunde fortalte om det han oppfattet som en merkelig praksis hos bestemte forsikringsselgere.

– Fremgangsmåten vi har avdekket viser at de som står bak svindelen, var svært kreative, sier utredningsleder Petter Domaas i If.

En av de anmeldte, som var forsikringsselger i et eksternt selskap som solgte forsikringer for If, formidlet til potensielle forsikringskunder en mulighet for å finansiere bilreparasjoner ved å melde fiktive glasskader til det aktuelle bilverkstedet.

­Dyre glassreparasjoner

I fjor erstattet forsikringsselskapene bilruter for nesten 1,6 milliarder kroner. De siste årene har erstatningene i forbindelse med ruteskift skutt i været.

Mye av økningen skyldes stadig dyrere og mer avanserte bilruter, men en kraftig økning av slike skader gjør forsikringsselskapene årvåkne.

– Kontrolltiltakene skal ikke gå ut over alle de ærlige kundene og de seriøse verkstedene. Samtidig viser det store omfanget av slike skader at det er viktig å ha kontroll på kostnadene, sier Neverdal.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no