Uforsikrede bileiere får gebyr

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Uforsikrede bileiere får gebyr

Fra 1.mars innføres en gebyrordning for å redusere tallet på uforsikrede bilister i trafikken. Stortinget har avgjort at alle som mangler lovpliktig forsikring på kjøretøyet sitt må betale et gebyr.

For eiere av personbiler er gebyret på 150 kroner hver eneste dag uten forsikring. Trafikkforsikringsforeningen står for selve innkrevingen.

– Det gjelder å ordne opp raskt nå. Det blir fort dyrt å mangle forsikring. Enten må du ha bilen forsikret, eller avskilte den med en gang. Biler med skiltene på skal ha forsikringen i orden, sier Roger Stenseth, direktør i Trafikkforsikringsforeningen.

Færre uforsikrede

Det er nå rundt 75 000 biler og andre kjøretøy som mangler forsikring.  Det innebærer at 2 prosent mangler forsikring, mot 3 prosent høsten 2017.

– Vi ser en gledelig utvikling, men fortsatt er det altfor mange som tar sjansen på å kjøre uten forsikring. Siden i høst er det sendt ut varselbrev til over 170.000 eiere av uforsikrede kjøretøy. Disse har fått et forvarsel om at denne ordningen skulle komme 1. mars. Dette har nok ført til at flere nå kjøper forsikring, sier Stenseth.

Sjekk om kjøretøyet ditt er forsikret på www.tff.no/minside

Antall uforsikrede januar februar 2018. Graf.

1. januar 2018 ble TFFs datasystem TFFAuto hovedkilde for forsikringsopplysninger på norskregistrerte kjøretøy.

Stor risiko

De som mangler lovpålagt ansvarsforsikring på kjøretøyet sitt risikerer å få store gjeldsproblemer hvis de kjører på og skader andre mennesker. Hvis det skjer en ulykke, blir eieren av det uforsikrede kjøretøyet holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Uten forsikring må bileieren i etterkant tilbakebetale erstatningen som de skadelidte får gjennom Trafikkforsikringsforeningen.