Rekordmye forsikringssvindel avslørt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordmye forsikringssvindel avslørt

I fjor ble det avdekket forsikringssvindel for til sammen 428 millioner kroner, viser Finans Norges svindelrapport for 2017. Dette er mer enn noen gang tidligere.

– De som svindler, svindler felleskapet, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

De største beløpene er knyttet til svindel med uføreforsikringer. Men når det gjelder antall, er det flest saker innen skadeforsikring på for eksempel på reise, bil eller innbo.  

Rapporten gjelder saker som er avdekket som svik i henhold til forsikringsavtaleloven (FAL).

Plusser på

I gjennomsnitt forsøker svindlerne å lure til seg rundt 300 000 kroner.

– Noen ganger meldes saker inn til forsikringsselskapene som er fiktive, de har altså ikke skjedd. Andre saker handler om å plusse på ekstra, sier Neverdal.

Det kan få store konsekvenser å plusse på erstatningskravet.

Visste du at forsikringssvindel er straffbart?

Flest menn

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de aller fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

Flere menn enn kvinner avsløres som forsikringssvindlere og menn prøver seg også på større beløp enn kvinner.

– De aller fleste kundene er heldigvis ærlige. Men forsikringsselskapene er oppmerksomme på svindel, så svindlerne tar en høy risiko, sier Neverdal.

Noen saker er enkle å avdekke, men andre saker krever grundige undersøkelser.

Hvert år svindles forsikringsnæringen for betydelige beløp. Å svindle på forsikringen innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet. Svindel gjør dermed at forsikring blir dyrere enn nødvendig.

– Utrederne ute i forsikringsselskapene gjør en viktig jobb. Det store flertallet av ærlige kunder forventer at selskapene og vi i Finans Norge jakter på svindlerne, sier Neverdal.