Færre uforsikrede siden nyttår

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Færre uforsikrede siden nyttår

Tallet på uforsikrede bilister går nedover. Det viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF). Det er 15 prosent færre uforsikrede siden nyttår, dermed er det nå rundt 97 000, eller 2,4 prosent uforsikrede kjøretøy i Norge. 

I løpet av høsten 2017 ble det sendt ut informasjonsbrev til eiere av hele 115 000 kjøretøy som ikke hadde lovpålagt forsikring i orden.

150 kroner døgnet

I brevet går det frem at de som ikke har lovpålagt forsikring på kjøretøyet sitt fra 1. mars får et gebyr hver eneste dag kjøretøyet er uforsikret. De fleste av disse kjøretøyene er personbiler, og gebyret for personbiler er på 150 kroner i døgnet.

– Vi ser en svært gledelig utvikling som viser at vi er på rett vei. Vi forventer en gradvis reduksjon i antall uforsikrede i månedene som kommer, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

Det er myndighetene som står bak gebyrordningen. Hensikten er å få ned tallet på uforsikrede, mens Trafikkforsikringsforeningen står for selve innkrevingen. Gebyrordningen ble vedtatt av Stortinget i desember i fjor.

Stor risiko

De som mangler lovpålagt ansvarsforsikring på kjøretøyet sitt risikerer å bli gjeldsslaver hvis de kjører på og skader andre mennesker. Hvis det skjer en ulykke, blir eieren av det uforsikrede kjøretøyet holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Uten forsikring må bileieren i etterkant tilbakebetale erstatningen som de skadelidte får gjennom Trafikkforsikringsforeningen.

– Jeg forstår ikke at noen tør å kjøre uten forsikring. Fra 1. mars blir det uansett svært kostbart å droppe bilforsikringen. Eier du et registrert kjøretøy må du ha forsikring. Sørg for å ha forsikringen i orden, eller avskilt bilen, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen. 

Antall uforsikrede biler

Gebyr for uforsikrede kjøretøy

Hvis du eier et registrert kjøretøy uten gyldig ansvarsforsikring, får du et gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret.  Du kan unngå gebyr ved å kjøpe forsikring eller avregistrere kjøretøyet. 

Faktura
Foto: Thomas Brun/NTB