Finans Norge ønsker oversikt over forbruksgjeld

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Finans Norge ønsker oversikt over forbruksgjeld

I dag har ikke banker oversikt over en lånesøkers eventuelle forbruksgjeld – med mindre kunden selv opplyser om dette. Finans Norge har søkt konsesjon om å drive gjeldsregister.

Hånd som holder kredittkort. Foto.
Foto: Shutterstock

Regjeringen ønsker å få på plass et gjeldsregister som skal gi banker informasjon om hvorvidt en lånesøker har forbruksgjeld. Finans Norge og Evry har begge søkt om konsesjon.

Kraftig økning i forbrukslån

En sterk vekst i forbrukslån er årsaken til at det er bestemt å få på plass et slikt register. I følge Finanstilsynet har nordmenns samlede forbrukslån økt fra 39 milliarder kroner i 2008 til 100 milliarder kroner i 2017.

Forbrukslån utgjør kun tre prosent av husholdningenes gjeld, men hele 14 prosent av de samlede renteutgiftene.

Det er svært viktig for bankene å vite en lånesøkers reelle tilbakebetalingsmulighet. Uten at de vet hvor mye forbruksgjeld en kunde har, er det vanskelig å gjøre en korrekt kredittvurdering.

Eksempelvis kan en boliglånsøker ha tatt opp svært mye forbrukslån for å oppfylle kravet til egenandel. Dette kan dette i verste fall føre til at kunden blir innvilget et større lån enn det som er forsvarlig, og gjøre den totale gjeldsbyrden så stor at kunden ikke kan betjene den.

Vil lage spørreportal

– Vår løsning på gjeldsregisteret er å lage en spørreportal. Her gir bankene tilgang til de opplysningene de måtte ha om en kunde. Deretter kan en annen bank søke med kundens personnummer for å få en oversikt over hvilke forbrukslån denne kunden har andre steder, sier Evy Ann Hagen, juridisk direktør i Finans Norge.

I tillegg vil kundene også kunne søke på seg selv for å se hvilke opplysninger som ligger inne.

Barne- og likestillingsdepartementet skal i løpet av de neste seks månedene behandle konsesjonssøknadene fra Finans Norge og Evry.