Mye nytt på bilområdet i 2018

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Mye nytt på bilområdet i 2018

Hvis du har bil, bør du få med deg to viktige endringer. Årsavgiften erstattes av trafikkforsikringsavgift til staten og skal kreves inn av forsikringsselskapene. Og de som kjører uten bilforsikring får et gebyr på 150 kroner dagen fra 1. mars.

Biler.Foto.

– Trafikkforsikringsavgiften gjør det enklere og mer fleksibelt for bileierne, mens gebyret skal motivere uforsikrede bileiere til å kjøpe forsikring, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

Trafikkforsikringsavgift til staten

Fra januar 2018 erstatter trafikkforsikringsavgiften det som tidligere ble kalt årsavgift. Nå skal avgiften betales sammen med forsikringen for kjøretøyet ditt, uavhengig av hvilket forsikringsselskap du har. Trafikkforsikringsavgiften går likevel fortsatt i sin helhet til staten.

Når du heretter betaler avgiften sammen med bilforsikringen din, kan du dele opp avgiften over like mange terminer som du har forsikringen din. Trafikkforsikringsavgiften kan for eksempel fordeles på 12 måneder.

– Hvis du ikke lenger har behov for å bruke bilen din, kan du levere inn skiltene til Statens vegvesen. I så fall slipper du å betale både forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten, sier Stenseth.

Mer om avgiften

Uforsikrede bileiere får gebyr

Det er over 100.000 uforsikrede kjøretøy her i landet. Fra 1. mars 2018 får bileiere uten lovpålagt ansvarsforsikring et gebyr hver eneste dag bilen er uforsikret. Gebyret skal motivere eierne av uforsikrede kjøretøy til å kjøpe forsikring. Gebyret for en personbil blir på 150 kroner hver dag.

Trafikkforsikringsforeningen skal kreve inn gebyret. Innbetalte gebyr skal gå til å dekke skader gjort av uforsikrede og ukjente kjøretøy.

Ordningen med gebyr ble enstemmig vedtatt av Stortinget 15.desember 2017.

– Vi regner med at gebyret motiverer de uforsikrede til å kjøpe bilforsikring, sier Stenseth.

Den viktige salgsmeldingen

Når du selger et kjøretøy, er det er svært viktig å levere inn salgsmeldingen. Den tidligere eierens forsikring avsluttes nemlig ikke før salgsmeldingen er registrert.

– Ny eier må ha forsikring fra første dag for å unngå gebyr, sier Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

Sjekk ditt kjøretøy

Bruk elektronisk salgsmelding