Kontaktløs betaling passerer 1 million

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Kontaktløs betaling passerer 1 million

Mens julehandelen er i gang for fullt passeres to milepæler for kontaktløs betaling i Norge: 1 million kontaktløse BankAxept-kort i det norske markedet og 1 million betalingstransaksjoner med kontaktløse BankAxept-kort.

Kontaktløs betaling i butikk.Foto.

Ferske tall fra BankAxept viser at denne betalingsmåten virkelig er i ferd med å skyte fart. Over 300.000 betalingstransaksjoner med kontaktløse BankAxept-kort ble gjort i november, og antall transaksjoner dobles hver måned. Flere og flere butikker og kjeder åpner nå opp for løsningen.

Enklere og raskere

Stadig flere Nordmenn oppdager fordelen med å kunne betale bare ved å holde kortet ved betalingsterminalen. Kontaktløse BankAxept-kort gjør betalingen enklere, raskere og sikrere både for kortholdere og butikker, i og med at brukeren ikke trenger å oppgi PIN-kode for beløp under 200 kroner. Sist måned var over halvparten av alle betalingstransaksjoner med BankAxept-kort knyttet til beløp under 200 kroner. Er beløpet over 200 kroner kan betalingen også utføres kontaktløst (uten å sette kortet i terminalen), men da må PIN-kode oppgis.

Gjennomsnittsbeløpet for kontaktløse BankAxept-betalinger i november var 120 kroner, som kan tyde på at kontaktløse betalinger er i ferd med å overta der kontanter ble benyttet tidligere.

Flere kort enn forventet

Kontaktløse BankAxept-kort rulles nå ut i stort tempo av landets banker. Prognosene viser at 1,3 millioner slike kort allerede vil være i markedet innen utgangen av året, og mer enn tre millioner kort innen utgangen av 2018. Kontaktløse BankAxept-kort vil dermed fortsette å ta en stadig større andel av betalingstransaksjonene i tiden fremover, spesielt i en situasjon der folk flest oftere og oftere bruker kort ved betaling av beløp under 200 kroner.

– Vi ser nå at nordmenn er i ferd med å trykke denne betalingsmåten til sitt bryst. Vi forventer at veksten i antall kontaktløse transaksjoner vil fortsette med økt styrke, og at flere butikker og kjeder vil ta i bruk kontaktløs betaling. Dette vil utgjøre et tydelig skifte i bruken av digitale betalingsløsninger i Norge, sier Frode Riis Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept.

Flere butikker

Statistikk fra BankAxept viser at nesten alle betalingsterminaler i Norge er klargjort for å håndtere kontaktløse betalinger med kort. Kortholderne er likevel avhengig av at butikkene har aktivert funksjonen i sine betalingsterminaler.

I november ble ytterligere 10.000 terminaler aktivert for bruk av kontaktløse BankAxept-kort. BankAxept forventer at dette vil øke ytterligere i takt med antall kontaktløse BankAxept-kort som rulles ut i markedet.

– Nå som terminalene blir klargjort for å håndtere kontaktløse betalinger, er det opp til varehandelen selv å bestemme når de skal aktivere for kontaktløs betaling i sine terminaler. Mange kjeder og butikker har foreløpig ikke aktivert denne løsningen, i påvente av at kontaktløse BankAxept-kort skal komme for fullt i markedet, sier Riis Andersen.

For ytterligere informasjon, ta kontakt med: 
Frode Riis Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept AS, tlf. 922 46 335, 
e-post: fra@bankaxept.no