Norsk seniorpolitisk barometer for 2017 ble lagt fram 27. oktober. Barometeret ble startet i 2003 og bygger på to spørreundersøkelser - en blant yrkesaktive over 15 år og en blant ledere. Ipsos gjennomfører undersøkelsene på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk.
Årets seniorpolitiske barometer viser en fortsatt positiv utvikling i holdninger til seniorer som arbeidskraft. Samtidig er det visse tegn til økt aldersdiskriminering. Funnene støtter flere av resultatene fra finansnæringens egen undersøkelse blant seniorer.
Hovedresultater fra barometeret:
- Seniorer har større arbeidsglede, føler seg mindre slitne og mer mestring enn yngre arbeidstakere.
- De fleste kan tenke seg å fortsette i arbeid etter de har rett til pensjon.
- Godt arbeidsmiljø og gode kolleger viktigst for å fortsette i arbeid.
- Få opplever aldersdiskriminering, men de siste årene er det tendenser til at flere opplever at yngre blir foretrukket ved innføring av ny teknologi eller nye arbeidsmåter.
- Positive holdninger til seniorers arbeidsprestasjoner, men mange har likevel inntrykk av at seniorer er lite ettertraktet i arbeidsmarkedet.
- Mange seniorer selv ikke oppfatter seg som «eldre arbeidstakere». 4 av 10 yrkesaktive over 60 år svarer nei på spørsmålet om de er eldre arbeidstakere.
- Nytt av året er et spørsmål som «tvinger» frem en prioritering mellom ønske om å jobbe i et team med mange under 30 år eller mange over 60 år. Et klart flertall vil helst jobbe med mange under 30 år dersom de måtte velge, mens knapt 1 av 4 ville valgt å jobbe med mange over 60 år.
- De fleste ledere ønsker at de ansatte skal fortsette til aldersgrensen, mens langt færre ønsker seg ansatte som sitter ut over aldersgrensene.
- Lederne mener at arbeidstakere er blitt «eldre» når de er kommet opp i 55,9 år i gjennomsnitt, men vil først nøle med å innkalle seniorer til jobbintervju ved 58,5 år.
- Andelen ledere som mener at eldre arbeidstakere bør kunne sies opp før yngre når en bedrift må nedbemanne har økt.
- Bare litt over halvparten av virksomhetene praktiserer en seniorpolitikk, dvs. har lagt arbeidet bedre til rette for at seniorer skal fortsette i jobb.