Beskytt data med 1-2-3 regelen

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Beskytt data med 1-2-3 regelen

Hvis du lagrer 1 fil, på 2 fysiske steder på til sammen 3 forskjellige enheter, er du godt sikret mot å miste verdifull digital informasjon. Alternativet kan bli dyrt. 

Cloud computing. Illustrasjonsbilde.
Lagre alltid på flere steder. Foto: Shutterstock.

Med data mener vi all slags elektronisk informasjon og filer vi har lagret. Det dreier seg om både personlige data som bilder, brev, elektroniske kvitteringer, avtaler og andre dokumenter vi gjerne vil ta vare på. I jobbsammenheng dreier det seg om dokumenter, avtaler, notater og lignende.

Det er mange årsaker til at vi kan miste tilgangen til dataene våre:

Menneskelige feil: Du er uheldige og feilaktig sletter filer eller kataloger, lagrer en fil over en gammel ved å bruke samme navn 2 ganger eller nullstiller en håndholdt enhet for å gi den en frisk start.

Virusangrep: Vi ser stadige angrep som krypterer alle filene på enheten og nettverket slik at de ikke lenger er tilgjengelig for brukeren. Filene dine er kidnappet. Angriperne er de eneste som kan dekryptere filene og ber om løsepenger for å dekryptere disse. Som regel ber de om at løsepengene utbetales i en anonym kryptovaluta som Bitcoin.

Programvarefeil: Gammelt (og tidvis også nytt) datautstyr krasjer. Som regel er det bare å starte på nytt og fortsette der man slapp, men det hender at harddisker, lagringsmedia og filer kan bli ødelagt.

Fysisk ødeleggelse og slitasje: Fysiske enheter med tradisjonelle harddisker eller andre flyktige lagringsmedia kan få slag, bli utsatt for fuktighet eller brannskadet. Datalagringsenheter kan også bli fysisk utslitt eller få feil.

Tyveri: Mister du PC’en er dataene tapt uten en ajour backup.

Fysisk feil på lagringsmedia er ifølge en europeisk undersøkelse utført av det sikkerhetsfirmaet KrollOntrack i 2016, den mest vanlige årsaken til at man mister tilgangen til dataene sine. Halvparten av alle datatap tilskrives dette. Virusprogramvare utgjør under 10 prosent av alle datatap, men er etter alt å dømme på vei opp som en årsak til datatap.

Hvordan beskytte seg?

Ett råd dekker alt: ta sikkerhetskopi jevnlig. Det kan du gjøre på flere måter:

Skylagring: Aktiverer du skytjenesten på mobilen, lagres f. eks. bilder automatisk. Leverandører av skytjenester har ulike brukervilkår, sjekk priser og mengde. Har du sensitive filer, må du avklare hvilket sikkerhetsnivå tilbyderen har. Bruk to-trinns autentisering for din skytjeneste. Det betyr at du må ha ett passord pluss en engangskode på sms til mobilen når du logger deg på fra en ny PC.

Sikkerhetskopi på en annen fysisk enhet: Regelmessig sikkerhetskopier til en minnepinne, ekstern harddisk eller en CD er alltid lurt. I jobbsammenheng arbeider man som regel på en filserver, og denne tas det som regel en sikkerhetskopi av regelmessig. Bruker man en filserver privat er det lurt å sikre seg at det blir tatt backup av serveren.

Lagre alltid kopier to forskjellige steder: Hvis backup og orginal ligger samme sted, er det liten hjelp om det oppstår brann, vannskade eller tyveri. Oppbevar en sikkerhetskopi på jobben, hos venner eller familie. Standard PC-programvare har gode standard funksjoner for å ta backup av dine data.

Vi anbefaler at 1 fil lagres på 2 fysisk forskjellige steder på samlet 3 forskjellige medier. Kopierer du data fra din PC over til en skytjeneste, og en gang pr måned lagrer du bilder og viktige filer på en CD eller minnebrikke. Da er hver fil lagret 2 forskjellige fysiske steder på 3 medier, og du er godt sikret hvis noe skulle skje.

Å gjenopprette

Det er lett å gjenopprette fra en fysisk enhet. Men tenk deg om to ganger før du laster inn din backup, for eksempel hvis du har blitt rammet av virusangrep. Sikre at PC-en du installerer backupen på er helt ren.

Hvis du har tilgang til lagringsmedia som av en eller grunn er defekt, så finnes det firmaer som kan gjenskape dataene for deg, men dette er som regel både dyrt og kan ta lang tid. I enkelte tilfeller kan det likevel være verdt det.

Husk at det ikke er noen garanti for at det å betale løsepenger for en kidnappet PC gjør at filene blir tilgjengelig, og uansett – hvis filene har vært infiserte – hvilken garanti har du for at de kriminelle ikke beholder kontrollen på din PC. Etter et alvorlig virusangrep må du formattere harddisken og reinstallere hele systemet på nytt. 

Nasjonal sikkerhetsmåned

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. Bits ønsker i løpet av måneden å rette søkelyset mot utvalgte områder og har valgt å se nærmere på den menneskelige faktoren innenfor IT-sikkerhet. 

ID-tyveri kan være ødeleggende

Hånd som kommer ut gjennom pc-en og stjeler bankkortet ditt. Foto.
Foto: Shutterstock

Over 150.000 nordmenn har fått Id-en sin stjålet. For mange av dem har det betydd at de i årevis har måttet løpe etter svindlerne og ryddet opp i det økonomiske kaoset de er blitt påført. Det kan være ødeleggende.

Det svakeste leddet i IT-sikkerhet er brukerne

Eivind Gjemdal. Foto.
Vi er blitt det svake leddet i IT-sikkerhet, sier Eivind Gjemdal i Bits

Det er ikke lenger like enkelt for svindlerne å angripe IT-systemer. Derfor angriper svindlerne i større grad oss mennesker. Vi er blitt det svake leddet i IT-sikkerhet.