SpareBank 1 Østlandet og "Jesper på hjul" har vunnet Finansstafetten 2017

Gå til hovedinnhold
Publisert:

SpareBank 1 Østlandet og "Jesper på hjul" har vunnet Finansstafetten 2017

SpareBank 1 Østlandet og Jesper Foss har i dag mottatt prisen "Finansstafetten - en dag i skolen" for resultatene de oppnår. Hederlig omtale går til Høland og Setskog Sparebank. Finansstafetten er et samarbeid mellom Finans Norge og Ungt Entreprenørskap.

Bilde av Jesper i sin bil

SpareBank 1 Østlandet er Jesper Foss' arbeidsgiver, men det er sjelden kollegene i banken ser han på kontoret. En snerten Mini Cooper er kontoret hans og skolene i Hedmark er arbeidssted. Jesper er omreisende gjestelærer i personlig økonomi. Over 4 000 ungdommer i fylket har fått glede av hans kunnskap og formidlingsevne. Nå har SpareBank 1 Østlandet og den uvanlige bankmannen mottatt hedersprisen Finansstafetten - en dag i skolen for resultatene de oppnår. 

– Jeg føler meg priviligert som kan gjøre den jobben jeg gjør, og får lov å reise rundt og treffe så mye kjekk og lærevillig ungdom , sier Jesper Foss, ungdomskoordinator i SpareBank 1 Østlandet.

I ungdomsskolene i Hedmark står Økonomi og karrierevalg på timeplanen når Jesper kommer på besøk. Elevene ved de videregående skolene får delta i programmet Sjef i eget liv.

Holdninger og kunnskap skal hindre luksusfellen

Men det er ikke bare elevene i Hedmark som får personlig økonomi på timeplanen. På landsbasis fikk nær 40 000 elever besøk av ansatte i finansnæringen forrige skoleår.

 Når unge kommer økonomisk skjevt ut i tidlig alder, kan det gi negative følger for dem langt inn i voksenlivet. Det er viktig at ungdom tidlig utvikler sunne holdninger og får kunnskap om personlig økonomi. Derfor er jeg glad for at ansatte i finansnæringen byr på seg selv og bidrar med sin fagkompetanse inn i skolen, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Ifølge tall fra Kredinor økte inkassogjelden blant unge med 50 prosent fra 2015 til 2016. Unge har 235 millioner i inkassogjeld (Aftenposten).

Juryens begrunnelse

Jesper Foss mottok prisen på vegne av banken under Finans Norges skolekonferanse Livsmestring - nå er det alvor!

"Denne banken har sett det store behovet for opplæring i personlig økonomi – og de har til de grader gjort noe med det! Banken har ansatt en egen ungdomskoordinator på heltid som har knekt koden: Han bruker et språk som de unge forstår og han klarer å skape engasjement i klasserommene. Han og bilen hans har blitt et kjent fenomen i fylket. Banken imponerer med svært mange gjennomføringer", heter det i juryens begrunnelse.

Fra venstre: Grete Ingeborg Nykkelmo, adm.dir Ungt Entreprenørskap, Jesper Foss, SpareBank 1 Østlandet og Idar Kreutzer, adm.dir. Finans Norge. Foto: Ragnar Falck.

Hederlig omtale

Hederlig omtale går til Høland og Setskog Sparebank i Aurskog-Høland kommune. 

Banken er et godt eksempel på en lokalbank som engasjerer seg spesielt godt med skole- og næringslivssamarbeidet i egen kommune. De har hvert år siden oppstarten med økonomi og karrierevalg i 2010 gjennomført programmet på skolene i egen kommune. Dette kommer på toppen av alt annet banken involverer seg i til beste for elevbedrifter, ungdomsbedrifter og innovasjonscamper.

Uten de lokale bankene ville det ikke vært mulig å gjennomføre Økonomi og karrierevalg i Akershus for hele 55 skoler i skoleåret 2016/17.

Prisen er et samarbeid mellom Finans Norge og Ungt Entreprenørskap.