Norgesmestre i smarte pengeråd

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Norgesmestre i smarte pengeråd

10.klasse-elevene ved Gratangsbotn skole i Troms har gått helt til topps i den nasjonale konkurransen blant ungdomsskoleklasser. Konkurransen som er i regi av Finans Norge og Ungt Entreprenørskap har handlet om å være den beste privatøkonomiske rådgiveren for familien Smart. 

Bilde av vinnerklassen fra Gratangsbotn skole
Anna, Regine, Hedda, Steven, Karl Sivert og Ole Magnus vant førstepremien. Her sammen med Ann og Hilde fra Finans Norge

Juryen mener at elevene har vært flinke til å knytte oppgaven til sin egen virkelighet. Når man bor i Gratangen, har man ikke mange muligheter til å gå på videregående skole i nærområdet. Det innebærer at mange unge flytter på hybel i ung alder. De må lære å styre økonomien på egenhånd, og derfor hadde elevene valgt målrettet sparing til de to barna i familien Smart.

Økonomiske visdomsord

Vinnerklassen består av seks elever, og de hadde laget en spareplan for familien og vist hvor viktig det er å ha oppsparte midler til uforutsette utgifter. I besvarelsen la de blant annet vekt på hvordan en dårlig økonomisk situasjon kunne komme til å forplante seg til dårlig kontroll over eget liv og til dårlig helse i neste omgang.

(…) Vi mener at med god økonomi kommer litt frihet. Hvis man prøver å redde økonomien ved å spare på maten ender det med at man velger usunt, og det går ut over helsen (…)

Juryen la vekt på at elevene har vist gode refleksjoner rundt temaet personlig økonomi, og ikke minst vist at de har sunne vurderinger av fordeler og ulemper ved å ta opp forbrukslån. I besvarelsen har de også vist at de kan bruke informasjon fra flere kilder.

Under premieoverrekkelsen fremførte elevene et egenprodusert skuespill som dokumenterte fullt ut hva de hadde lært da de arbeidet med oppgaven, blant annet reklamerte de for fordelene ved å spare i BSU.

Økonomiopplæring over hele landet

I 2016 bidro finansnæringen med opplæring i personlig økonomi til om lag 27.000 elever i ungdomsskolen gjennom programmet «Økonomi og Karrierevalg» sammen med Ungt Entreprenørskap (UE).