Det er nå nesten 1,3 millioner nordmenn som har innskuddspensjon, en økning på 3,1 prosent siden 2015. Tilsvarende har antall pensjonskapitalbevis, som utstedes når en ansatt bytter arbeidsgiver og følgelig trer ut av innskuddspensjonsordningen, økt med 25 prosent siden i fjor.
– Det er denne utviklingen som gjør at partene i arbeidslivet nå utreder muligheten for en pensjonskonto, slik at man får samlet alle innskuddspensjonspengene ett sted. Det vil være en betydelig forenkling for forbukerne og etter vårt skjønn føre til mer interesse om egen pensjon, om man lykkes i dette arbeidet, sier Stefi Kierulf Prytz, leder av prosessområde livsforsikring og pensjon i Finans Norge.
Stadig færre med ytelsespensjon
Ved utgangen av 2016 var det knapt 119 000 nordmenn som fortsatt tjener opp alderspensjonsrettigheter i en ytelsespensjonsordning i privat sektor. Dette er en nedgang på 18 prosent siden utgangen av 2015. Den største prosentvise økningen vekst i antall medlemmer finner vi for de såkalte hybridordningene. Veksten er imidlertid fra et lavt nivå. Ved inngangen til 2017 var det 4 757 nordmenn som hadde en slik tjenestepensjonsavtale, en økning på 297 prosent siden i fjor.
Figuren under viser utviklingen i antall aktive medlemmer med opptjening av alderspensjonsrettigheter etter innskuddspensjonsloven (innskuddspensjon), foretakspensjonsloven (ytelsespensjon) og tjenestepensjonsloven (hybrid).

Fripoliser med investeringsvalg øker
Stadig flere velger å forvalte sine fripoliser fra tidligere ytelsespensjonsordninger aktivt, gjennom fripoliser med investeringsvalg. Ved utgangen av 2016 var det nesten 18.000 slike avtaler, en økning på 8,1 prosent fra 2015. De fleste velger imidlertid fortsatt å beholde sin fripolise med garanti. Ved utgangen av året var det 885.000, en økning på 2,2 prosent siden 2015.