Forsikringssvindlerne skal tas

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Forsikringssvindlerne skal tas

De som prøver seg på svindel med uføreforsikringer krever i gjennomsnitt 700 000 kroner på uriktig grunnlag. Det viser Finans Norges svindelrapport.
I fjor sto nordmenn bak forsikringssvindel for til sammen 353 millioner kroner.

Bilde av en bil som er forsøkt senket i et vann
Flest saker gjelder skadeforsikring, mens de største beløpene dreier seg om svindel med uføreforsikring og ulike typer livsforsikring

Det er 5 prosent mer enn året før, viser rapporten som er basert på meldinger fra forsikringsselskapene.

Flest saker gjelder skadeforsikring, mens de største beløpene dreier seg om svindel med uføreforsikring og ulike typer livsforsikring.

– 60 prosent av det samlede svindelbeløpet gjelder nå syke- og uføresaker, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Rapporten inneholder kun de alvorligste sakene som gjelder brudd på forsikringsavtaleloven.

Flest menn

Det er flere menn enn kvinner som svindler forsikringsselskapet sitt. Hvis vi ser på alle typer svindelsaker, er det 64 prosent menn mot 36 prosent kvinner som blir avslørt for svindel hos forsikringsselskapene. Noen prøver å svindle til seg noen tusenlapper, mens andre oppdages etter millionsvindel.

De vanligste svindelmetodene er å dikte opp en hendelse, eller at de plusser på et ekstra beløp når erstatningskravet sendes forsikringsselskapet.

Store konsekvenser

Forsikring er basert på tillit. De som svindler forsikringsselskapene svindler dermed fellesskapet.

Hvis du blir tatt for forsikringssvindel, mister du retten til erstatning og blir i tillegg uønsket som forsikringskunde i selskapet. Man risikerer også erstatningskrav og politianmeldelse.

Forsikringsbedragerier har en strafferamme på inntil 6 år.

– De aller fleste kundene er heldigvis ærlige. Men forsikringsselskapene er oppmerksomme på svindel, og svindlerne tar en høy risiko, sier Neverdal.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no