– Vi vet at norske bedrifter i vekstfasen trenger kapital, og at sikkerhet ofte er en utfordring. Ved å dele på risikoen, kan utlånsvolumet dobles. Dette er et formålstjenlig og positivt nytt tiltak fra Innovasjon Norge, sier direktør for kommunikasjon og samfunn Jan Erik Fåne i Finans Norge.
Det var i går det ble offentliggjort at Innovasjon Norge underskriver to avtaler med Det europeiske investeringsfondet (EIF). Formålet med avtalen er å øke lånetilgangen for innovative bedrifter og bedrifter i sterk vekst. Med garantiene fra EIF i ryggen kan Innovasjon Norge gi flere små og mellomstore bedrifter lån. I tillegg kommer noen utvalgte kommersielle banker til å få garantier som gjør at de kan påta seg større risiko på lån til bedrifter i vekstfase.
I første omgang er det DNB, Nordea og SpareBank1 SMN som har inngått avtaler med Innovasjon Norge.
– I den omstillingen norsk næringsliv er inne i, er det avgjørende å bidra til at vekstnæringer og vekstbedrifter får mulighet til å ekspandere. Ofte er det kapitaltilgang som er en av hindringene for å få til dette.
Garantiavtalen med Det europeiske investeringsfondet øker Innovasjon Norges ramme for utlån med 900 millioner kroner i 2017 og 2018. Avtalen innebærer at EIF deler risikoen med Innovasjon Norge, ved at EIF dekker deler av tapene på utlånene. Det betyr at Innovasjon Norge får anledning til å yte flere og større lån enn tidligere. Målgruppen er innovative og raskt voksende bedrifter.
300 millioner til vekstgaranti
I tillegg etableres en vekstgarantiordning. Målgruppen for vekstgaranti er bedrifter som er kredittverdige, men ikke kan stille tilfredsstillende sikkerhet for å få banklån. Gjennom ordningen tilbyr Innovasjon Norge risikoavlastning til banker som yter lån til målgruppen av innovative bedrifter eller vekstbedrifter. I første omgang blir det avtaler med DNB, SpareBank 1 SMN og Nordea. Ordningen gir bankene anledning til å gi lån til bedrifter de ellers ville ha avslått. Maksimalt lån for en bedrift med dekning fra vekstgaranti er 4 millioner kroner, minimum er 250.000. Dersom Innovasjon Norge får tap på denne ordningen, dekker EIF deler av tapet. Avtalen har en ramme på 300 millioner kroner i 2017 og 2018.
– Dette er en klok innretning på slike ordninger. Gjennom å dele på risikoen, kan man doble utlånsvolumet fra bankene, og sikre kapital til vekstselskaper som ellers ikke ville fått tilgang på nødvendig finansiering, sier Fåne.