– Fremtidsrettet om kontantfritt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

– Fremtidsrettet om kontantfritt

PRESSEMELDING: – Alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. At Høyre nå tør ta den debatten er positivt. Kontanter representerer nå en så liten andel av betalingene i samfunnet at vi bør forberede oss på å klare oss uten. Det sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Idar Kreutzer. Foto.

Et Høyre-utvalg under ledelse av Erna Solberg har nå foreslått å fjerne den lovpålagte plikten til å ta imot kontanter innen 2020, med mål om et kontantløst samfunn innen 2030. 

Finans Norge støtter dette, i tillit til at det kan utvikles trygge og anonyme betalingsløsninger som gode alternativer til kontanter. Kontanter står i dag for kun noen få prosent av betalingene i Norge, men kostnadene og ulempene ved kontanthåndtering er store. En lovmessig likestilling av kontant og elektronisk betaling er en god start for en gradvis og forsvarlig overgang til et kontantløst samfunn, sier Kreutzer.

Kontanter overflødig

– Kontanter får en stadig mindre plass i norsk økonomi. Vi betaler med kort, med nett- og mobilbank, og kjøper på internett. Samtidig koster det samfunnet mye å håndtere kontanter. Det vil være en stor gevinst å hente dersom vi kutter ut kontantene. Samtidig vil det kunne forebygge problemene vi ser med ran, svart økonomi og kriminalitet, sier Kreutzer.

– Det er positivt at Høyre tar opp spørsmålet om å likestille kontopenger og kontanter. Dermed kan foregangsnæringer selv kunne velge å innføre kontantfri betaling, avslutter Kreutzer.

Jan Erik Fåne

Jan Erik Fåne

kommunikasjonsdirektør

922 13 640 jan.erik.fane@finansnorge.no