Vern din digitale ID

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Vern din digitale ID

Husk at din digitale ID er attraktiv for kriminelle. Størstedelen av dagens pengeflytting foregår digitalt. 

Eivind Gjemdal. Foto.
– Pass godt på din digitale ID, oppfordrer Bits-sjef Eivind Gjemdal.

– Folk må passe godt på sin digitale ID. Ikke glem at den er privat og gjelder nettopp deg, sier administrerende direktør i betalingsformidlingsselskapet Bits, Eivind Gjemdal.

Nå i oktober gjennomføres nasjonal sikkerhetsmåned i regi av Nasjonalt senter for informasjonssikring (NorSIS) for sjette gang i Norge. Finansnæringen deltar og understreker viktigheten av å verne om tilliten til den digitale motorveien som er blitt samfunnskritisk infrastruktur. 

Bankene jobber kontinuerlig med sikkerhet og er bevisst sitt ansvar, også for å ivareta kunder som blir utsatt for svindel.

Tenk sikkerhet

Finansnæringen er en svært viktig aktør i det digitale samfunnet. Mer enn 90 prosent av alle pengetransaksjoner foregår med digitale penger. Da er det viktig at næringen ligger i forkant i sikkerhetsarbeidet, for å bekjempe svindel og kriminalitet.

Samtidig må også hver enkelt av oss følge med og tenke oss litt om underveis.

Din digitale ID, eksempelvis BankID, gir tilgang til stadig flere tjenester på nettet. Det gjør livet vårt enklere, og effektiviserer samfunnet vårt.

Samtidig blir din digitale ID også stadig mer attraktiv for kriminelle. Vi ser for eksempel en økende mengde svindel med e-post og tekstmeldinger som lenker til falske nettbanker. Her lurer svindlerne til seg din digitale ID, som de deretter bruker for å logge på i nettbanken og stjele penger.

– Det er et stort behov for kunnskap om trusler og sikringstiltak. Digitaliseringen av samfunnet krever det, både som privatpersoner og i bedrifter. Husk også at sikkerhet på nett er ferskvare. Dette er noe vi kontinuerlig må jobbe med, sier Gjemdal. 

Gode råd for din digitale ID

Ikke skriv ned passord og koder.

Ikke del din digitale ID med andre.

Tenk over hvor du bruker din digitale ID; vær på vakt for falske nettsider.

Hvis du lurer på/frykter at din digitale ID er på avveie - kontakt utsteder (f.eks. din bank).

Ha et eget passord kun til BankID.