Krafttak for sikkerhet

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Krafttak for sikkerhet

I oktober gjennomføres nasjonal sikkerhetsmåned i regi av Nasjonalt senter for informasjonssikring. Finansnæringen deltar og understreker viktigheten av å verne om tilliten til den digitale motorveien som er blitt samfunnskritisk infrastruktur. 

Cyberbilde

Finansnæringen er en svært viktig aktør i den digitale motorveien. Når mer enn 90 prosent av alle pengetransaksjoner i samfunnet foregår med digitale NOK på denne motorveien, er det kritisk viktig at vi holder våre systemer frie for kriminelle og svindlere. Det mangler nemlig ikke på angrep.

– I en helt vanlig måned lages det 40 til 80 falske nettbanker en håper kundene lar seg lure av. Da får skurkene tak i din pålogging og kan misbruke den ekte nettbanken din. Vi ser også at korttyveri stiger, sier Eivind Gjemdal, administrerende direktør i Bits AS, som er den samlede norske finansnæringens infrastrukturselskap for betalingsformidling.

CEO-svindel

Selv om nettbanksvindel har et lite omfang, har CEO-svindel hatt en merkbar økning i Norge. Avanserte kriminelle kommer seg innfor bedriftens systemer og lurer ut betalinger under dekke av en troverdig og konfidensiell historie mens ledelsen (CEO) for eksempel er på reise.

Gjemdal forteller at det er tre regler vi gjerne vil sette fokus på denne måneden.

Disse tre rådene er:

 1. Stopp – tenk – klikk (i den rekkefølgen)
 2. Vern om «nøklene» til pengene dine
  - Ikke skriv ned PIN
  - Skjerm pinkoden ved tasting
  - Bruk regionsperre på kortene dine
  - Hvis du har vært uheldig, ta straks kontakt med banken
 3. Vær naturlig skeptisk
  - Det er enkelt å forfalske SMS, epost og nettmeldinger

– IKT-sikkerhet er viktig. Analog kriminalitet er fortidens kriminalitet, veksten ser vi i digital kriminalitet. Derfor er det viktig at vi sammen løfter guarden mot disse etter hvert ganske avanserte kriminelle aktørene. Nasjonal sikkerhetsmåned er en fin måte å minne hverandre på nettopp det, sier Eivind Gjemdal i Bits.