Hundrevis tatt for forsikringssvindel

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Hundrevis tatt for forsikringssvindel

PRESSEMELDING: Hittil i år er nesten 500 mennesker avslørt for forsikringssvindel, viser tall fra Finans Norge.  I gjennomsnitt forsøker svindlerne å lure til seg rundt 300 000 kroner.

Mann ser på kvittering med lupe. Foto.
Forsikringsnæringen avslører mye svindel.

Flest saker gjelder skadeforsikring, mens de største beløpene dreier seg om svindel med uførepensjon og ulike typer livsforsikring.

– Det bekymrer oss at såpass mange prøver seg på svindel. For forsikring er basert på tillit, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Noe av svindelen er svært avansert og profesjonelt utført, mens andre saker er svært enkle å avsløre.

Noen forteller om fysiske skader som ikke har rot i virkeligheten, arrangerer biltyverier der de i etterkant kanskje selger bilen i utlandet. Andre forteller om at de er frastjålet store verdier, men etterpå viser det seg alt er i god behold i kofferten, eller i eget hjem.

Påplussing og arrangerte skader

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de aller fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

Flere menn enn kvinner avsløres som forsikringssvindlere og menn prøver seg også på større beløp enn kvinner.

– De aller fleste kundene er heldigvis ærlige. Men forsikringsselskapene er oppmerksomme på svindel, så svindlerne tar en høy risiko, sier Neverdal.

Svindelens konsekvenser

Hvert år svindles forsikringsnæringen for betydelige beløp. Å svindle på forsikringen innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet. Svindel gjør dermed at forsikring blir dyrere enn nødvendig.

– De fleste forsikringskunder er ærlige, og krever ikke noe utover det de har tapt. Kundene forventer at selskapene legger vekt på å avdekke svindel, sier Neverdal.

Forsikringsnæringen arbeider både hver for seg i selskapene og sammen, gjennom Finans Norge, for å avdekke og forebygge svindel.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no