Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) står det nå over 43 milliarder kroner på bankenes BSU-kontoer, hele fem milliarder kroner mer enn for ett år siden. I Norsk finansbarometer 2016, utført av TNS Gallup for Finans Norge, svarer ni prosent av alle med BSU-konto at foreldre eller annen familie har betalt innskudd til BSU det siste året. Samtidig svarer hele 96 prosent at de selv har betalt BSU-innskudd.
Nesten alle bidrar selv
– Noen får hjelp til BSU-sparingen, men nesten alle bidrar med egne innskudd. Typisk får mange BSU-innskudd i julegave. BSU-innskuddene øker tradisjonelt kraftig i desember, sier Rolf Mæhle, fagsjef i Finans Norge. Han legger til:
– For å få skattefradrag, må du ha en inntekt over frikortgrensen som i år er 50 000 kroner. Mange unge passerer denne grensen de nærmeste månedene på grunn av sommerjobbing. Da er det ekstra smart å sette av noe til BSU.
Tre av fire sparer hvert år
I 2014 fikk 375 000 personer skattefradrag som følge av BSU-innskudd. Får å få skattefradrag, må du være 33 år eller yngre og ha skattepliktig inntekt. Du behøver ikke sette penger inn på BSU-kontoen hvert år. Ifølge finansbarometeret gjør tre av fire med BSU-konto innskudd hvert år. Antallet som har BSU-konto er altså vesentlig høyere enn tallene fra SSB gir inntrykk av.
– Kravet om egenkapital ved boligkjøp, den sjenerøse skattefordelen og meget gode rentevilkår gjør BSU-ordningen til en svært attraktiv og viktig spareordning. I så måte er det bra at foreldre og annen familie også bidrar, fortsetter Mæhle.
Han viser til at veksten i ordinære bankinnskudd har vært 7-9 prosent de siste årene. En høy vekst, men likevel vesentlig lavere enn veksten i BSU.
Sterk vekst
– Årsveksten i BSU-innskudd har periodevis vært over 20 prosent. I tillegg kommer innskudd på såkalte parallelle ordninger – BSU-kontoer uten skattefordel men der bankene tilbyr de samme, gode rentevilkårene. BSU er med andre ord godt kjent og flittig brukt, påpeker Mæhle.