Brexit: Inn i ukjent farvann

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Brexit: Inn i ukjent farvann

Britene forlater EU og må finne en annen tilknytning til det indre marked. Pundet og asiatiske aksjemarkeder faller. – Denne dagen kan bli en hard prøvelse for finansmarkedene. De neste årene kan bli en hard prøvelse for stabiliteten i Europa, mener Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

Tom Staavi fotografi
Tom Staavi, informasjonsdirektør, Finans Norge

– Pundet faller som en sten mot andre valutaer. Bevegelsen i pundet er den største på 40-50 år. Det er med andre ord ikke hverdagskost vi er vitne til. I skrivende stund er Nikkei-indeksen i Japan ned om lag 8 prosent, Hang Seng i Hongkong omtrent halvparten. Antagelig går hele Europa mot en dramatisk dag, mener Staavi.

Usikkerhet i finansmarkedene

Det er usikkerheten som skaper denne dramatikken. Finansmarkedene liker ikke usikkerhet, og dermed øker risikopremiene i alle finansmarkeder. Det betyr kursfall i første omgang.

Staavi mener usikkerheten er knyttet til særlig to forhold: 1) hvilken tilknytning skal Storbritannia ha til EU og hvilke økonomiske følger vil det få og 2) hva betyr Brexit for resten av EU og for stabiliteten i Europa på lenger sikt?

Særlig er effekten på lenger sikt noe som bekymrer finansmarkedene. Vil hele EU slå sprekker? Hva vil andre medlemsstater med en betydelig EU-skepsis i sitt eget folk gjøre?

Norsk tilknytning til EU

Hva betyr Brexit for Norge?

– Antagelig blir pundet billigere, selv om det ikke er godt å si mot NOK. Vi vet ikke hvordan markedene reagerer og det er ikke sikkert at de som flytter penger over landegrensene anser norske kroner som en sikker havn. Dessuten vil vi bli påvirket av den internasjonale finansielle uroen som kommer til å prege dagen. Oljeprisen har blant annet falt noe i morgentimene.

Men enda viktigere for Norge på langt sikt, hva betyr Brexit for vår tilknytning til EU og det indre markedet gjennom EØS-avtalen?

– Nå må britene forhandle frem en avtale med EU, og det kan meget vel påvirke EØS-avtalen. Sentralbanker og finansinstitusjoner over hele Europa har antagelig forberedt seg godt på at dette kunne bli resultatet. Og det er en trøst at dette resultatet ikke kommer som en overraskelse. Man var klar over at det kunne skje. Det kan hjelpe oss gjennom en dag som denne hvor usikkerheten er stor.

Det er å håpe at det utvises statsmannskunst både i Storbritannia og i EU som sørger for en enighet om å fortsette det gode politiske samarbeidet over landegrensene i Europa som EU har tilført. Vi er i ukjent farvann. Og da skal man navigere forsiktig, sier Tom Staavi.

Vi er i ukjent farvann. Og da skal man navigere forsiktig, sier Tom Staavi.