Vannskader hvert niende minutt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Vannskader hvert niende minutt

Det avdekkes en vannskade i leiligheter, hus og hytter hvert niende minutt her i landet. De tre første månedene i år rapporterte forsikringsselskapene om drøyt 15 000 vannskader og erstatninger på 620 millioner kroner, viser Finans Norges vannskadestatistikk.

Sofa delvis under vann. Foto.

De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene.

–  Det er større sannsynlighet for å få enn vannskade enn både innbrudd og brann til sammen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Det er seks prosent flere vannskader nå sammenlignet med samme periode i fjor. Erstatningsutbetalingene øker med så mye som 15 prosent.

Flere frostskader

De fleste vannskadene skyldes ulike former for rørbrudd inne i boligen. Sist vinter var det en betydelig økning av vannskader som skyldes frost. Det har ikke vært så mange frostskader siden den kalde vinteren i 2010 og 2011.

Det er viktig å holde boligen eller hytta tilstrekkelig varm for å unngå frostskader. Dersom vannet står lenge før det fjernes, blir ofte skadene svært omfattende etter frostsprengte rør.

Uvær gir vannskader

Hyppigheten av kraftig nedbør har økt over de fleste landområder og klimaendringene kommer til å gi større lokale nedbørsmengder både i Norge og i resten av verden i årene som kommer.

Mange norske kommuner har iverksatt store utbedringer av det kommunale rørsystemet, men noen steder gjenstår det fortsatt viktig arbeid med å utbedre rørsystemene.

– Det må dessuten være mulighet for naturlige vannveier, slik at vannet kan renne unna når regnet pøser ned, sier Neverdal. 

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no

Reiseerstatningene er igjen rekordhøye

Erstatningene på reiseforsikringer er rekordhøye etter de tre første månedene i år, viser tall fra Finans Norge. Erstatningene er på over 600 millioner kroner. Det er 12 prosent mer enn i samme periode i 2014.

Skilt til ulike byer. Foto.