Merking skal stoppe tyvene

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Merking skal stoppe tyvene

Tyverier fra byggeplasser er et stort problem. Finans Norge samarbeider med politiet, samt flere andre organisasjoner og aktører om et spesielt merkesystem på byggeplasser i Oslo. Hensikten er å redusere tallet på tyverier. 

Mikromerketeknologi som går ut på at gjenstander merkes og senere kan gjenfinnes har bidratt til å redusere vinningskriminaliteten i andre land.

Det brukes flytende mikropartikler når verdifulle gjenstander merkes og gjenstandene blir registrert i en internasjonal eiendelsdatabase.

Tidligere undersøkelser fra Byggenæringens Landsforening (BNL) viser at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har opplevd tyveri fra byggeplass.

Samarbeider med politiet

– Vi håper dette systemet skal virke avskrekkende slik at det blir færre innbrudd og tyverier. Det blir lettere å spore opp tyvgods og forhåpentligvis skremmer dette de kriminelle, sier fagsjef Harald Bjerke i Finans Norge.

Tyverier fra næringslivet er et samfunnsproblem. Det er flere eksempler på at hele driften må stoppes fordi verktøy og annet viktig utstyr på arbeidsplassen har blitt stjålet.

– Politipatruljer i Oslo er blitt utstyrt med UV-lykter og mikroskoper for å kunne lese av den unike nummermerkingen på aktuelle gjenstander som vurderes som mulig stjålet gods, sier næringslivskontakt i Kripos, Anne Catherine Gustafson.

Se også: Politiets pressemelding om mikromerkingsprosjektet