Vant ungdomsskole-NM i smarte pengeråd

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Vant ungdomsskole-NM i smarte pengeråd

Klasse 10C ved Ruseløkka skole i Oslo vant ungdomsskole-NM i smarte pengeråd med en kreativ og faglig sterk besvarelse.

Fire elever på Ruseløkka. Foto.
Vant ungdomsskole-NM i smarte pengeråd. Foto: Ragnar Falck

Finans Norge og Ungt Entreprenørskap (UE) har dette skoleåret arrangert en nasjonal konkurranse blant ungdomsskoleklasser. I konkurransen skulle elevene gi råd til en tenkt person, Kalle, som har fått økonomiske problemer og hjelpe ham ut av det økonomiske uføret.

”Når man har gjort dårlige økonomiske valg, må man være forberedt på å jobbe for å komme seg ut av ”fellen”, er budskapet fra vinnerne. Elevene har gjort grundig research når de har jobbet med oppgaven og levert en god og fyldig rapport som dokumenterer at de har tilegnet seg god forståelse for de økonomiske utfordringene som unge mennesker møter. Ikke minst har klassen levert en kreativ besvarelse der også humor spiller en viktig pedagogisk rolle. Totalt sett har juryen vurdert dette som den beste besvarelsen. 

Film fra 10C på Ruseløkka skole

En økonomisk utfordring

10C ved Ruseløkka skole. Foto.

Elevene skulle løse noen økonomiske utfordringer, som ” Hvordan kan Kalle styre hverdagsøkonomien samtidig som han klarer å sette av penger til sparing?” Oppgaven har omfattet flere aktuelle tema: styring av dagligøkonomi, bruk av kredittkort, sparing og forsikring.

Elevene som har deltatt i konkurransen har laget pp-presentasjoner, foretatt beregninger i excel og produsert filmer for å illustrere problemstillingen og presentere sine løsninger. Klassene har jobbet i mindre grupper, og de har selv nominert klassens bidrag. Juryen har fått inn mange gode besvarelser til konkurransen, men var likevel ikke i tvil om hvem som skulle utpekes som vinner.

Mange gode bidrag

Konkurransen har gitt mange gode bidrag som viser stort engasjement blant elevene, og det er tydelig at de har hatt det morsomt når de har jobbet med oppgaven. Lærerne rapporterer også at elevene har opplevd det som meningsfullt å lære mer om økonomi. Flere av klassene har jobbet med oppgaven i mattetimene, og konkurransen har synliggjort på en god måte hvordan økonomi kan brukes for å gjøre mattematikkundervisningen engasjerende og mer relevant for de unge. Andre klasser har arbeidet med konkurransen i faget utdanningsvalg. Premien er 500 kroner pr elev i klassen, og pengene skal gå til et felles trivselstiltak for klassen.

Personlig økonomi i skolen - et aktuelt tema i Europa 

I uke 11, 14.-18.mars arrangeres European Money Week 2016 (EMW). I løpet av uken blir det internasjonal oppmerksomhet om betydningen av kunnskap i personlig økonomi blant barn og unge i mer enn 20 europeiske land. Målet med EMW er å sette fokus på behovet for bedre økonomiopplæring i skolen. Konkurransen Ungdomsskole-NM i smarte pengeråd 2016 fra Finans Norge og UE er en del av EMW.

Kontakt

 eller eva1109@osloskolen.no

Om Finans Norge, Ungt Entreprenørskap (UE) og skolen

400 elever har deltatt i konkurransen NM i beste pengeråd.

Sammen med UE fikk ca 26.000 elever i ungdomsskolen opplæring av ansatte i finansnæringen i 2015, og legger vi til de elevene i videregående skole som fikk opplæring blir antallet ca 32.000 elever. Antallet elever øker for hvert år og utgjorde i fjor mer enn halvparten av et årskull. I tillegg kommer opplæring i egne programmer fra særlig de største bankene.

Mer enn 100.000 elever har fått opplæring av ansatte i finansnæringen de siste 5 årene.

Mer enn 60 banker og forsikringsselskaper samarbeider med skoler.

Økonomilappen ble lansert av Finans Norge i mars 2015 sammen med Forbrukerombudet. På ett år har mer enn 50.000 besøkt Økonomilappen for å lære mer og teste sine kunnskaper i personlig økonomi.