Finans Norge og Ungt Entreprenørskap (UE) har dette skoleåret arrangert en nasjonal konkurranse blant ungdomsskoleklasser. I konkurransen skulle elevene gi råd til en tenkt person, Kalle, som har fått økonomiske problemer og hjelpe ham ut av det økonomiske uføret.
”Når man har gjort dårlige økonomiske valg, må man være forberedt på å jobbe for å komme seg ut av ”fellen”, er budskapet fra vinnerne. Elevene har gjort grundig research når de har jobbet med oppgaven og levert en god og fyldig rapport som dokumenterer at de har tilegnet seg god forståelse for de økonomiske utfordringene som unge mennesker møter. Ikke minst har klassen levert en kreativ besvarelse der også humor spiller en viktig pedagogisk rolle. Totalt sett har juryen vurdert dette som den beste besvarelsen.
Film fra 10C på Ruseløkka skole
En økonomisk utfordring

Elevene skulle løse noen økonomiske utfordringer, som ” Hvordan kan Kalle styre hverdagsøkonomien samtidig som han klarer å sette av penger til sparing?” Oppgaven har omfattet flere aktuelle tema: styring av dagligøkonomi, bruk av kredittkort, sparing og forsikring.
Elevene som har deltatt i konkurransen har laget pp-presentasjoner, foretatt beregninger i excel og produsert filmer for å illustrere problemstillingen og presentere sine løsninger. Klassene har jobbet i mindre grupper, og de har selv nominert klassens bidrag. Juryen har fått inn mange gode besvarelser til konkurransen, men var likevel ikke i tvil om hvem som skulle utpekes som vinner.
Mange gode bidrag
Konkurransen har gitt mange gode bidrag som viser stort engasjement blant elevene, og det er tydelig at de har hatt det morsomt når de har jobbet med oppgaven. Lærerne rapporterer også at elevene har opplevd det som meningsfullt å lære mer om økonomi. Flere av klassene har jobbet med oppgaven i mattetimene, og konkurransen har synliggjort på en god måte hvordan økonomi kan brukes for å gjøre mattematikkundervisningen engasjerende og mer relevant for de unge. Andre klasser har arbeidet med konkurransen i faget utdanningsvalg. Premien er 500 kroner pr elev i klassen, og pengene skal gå til et felles trivselstiltak for klassen.
Personlig økonomi i skolen - et aktuelt tema i Europa
I uke 11, 14.-18.mars arrangeres European Money Week 2016 (EMW). I løpet av uken blir det internasjonal oppmerksomhet om betydningen av kunnskap i personlig økonomi blant barn og unge i mer enn 20 europeiske land. Målet med EMW er å sette fokus på behovet for bedre økonomiopplæring i skolen. Konkurransen Ungdomsskole-NM i smarte pengeråd 2016 fra Finans Norge og UE er en del av EMW.
Kontakt
- Ruseløkka skole, lærer Eva Celine Jørgensen, tlf 93 20 64 46, e-post: eva.celinej@gmail.com
eller eva1109@osloskolen.no
- Finans Norge, fagsjef Hilde E. Johansen, tlf 99697167, e-post: hilde.e.johansen@fno.no