Et enstemmig Storting har vedtatt at Norge skal opprette et register over egentlige eiere, altså de fysiske personene som står bak et selskap.
–Vi ønsker å bidra til mer åpenhet rundt eierskap. For å bekjempe økonomisk kriminalitet og korrupsjon, er det viktig med et åpent og enkelt register som gjør det lett å finne frem til de egentlige fysiske eierne, sier fagsjef Else-Cathrine Lund i Finans Norge.
Rapporten som overleveres Finansdepartementet inneholder en rekke anbefalinger om hvordan det norske registeret over eiere bør utformes.
Hovedprinsippene i rapporten er de tre bidragsyterne enige om, men på noen områder er ståstedet ulikt.
Åpenhet
Norge er blant de mest åpne, transparente samfunn i verden. Det er tradisjonelt stor åpenhet i eierskapsspørsmål her i landet. Åpenhet rundt eierskap i selskaper er viktig for å verne om våre demokratiske verdier og styrke innsatsen mot skattekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking.
Finansforetakene har en sentral rolle i arbeidet med å avdekke hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet, og de har dermed behov for tilgang på gode registre.
– Selv om vi har god tilgang til eierinformasjon her i landet, er det ennå ikke godt nok. Et nytt eierskapsregister må inneholde oppdatert eierinformasjon og dette må samles i ett register, mener Lund i Finans Norge.
Mange brukere
Finansnæringen er en viktig bruker av norske eierregistre. Næringen er avhengig av å kjenne sine kunder blant annet ved etablering av kundeforhold, gjennomføring av store transaksjoner, og mistanke om straffbare handlinger.
I tillegg har både granskere, skattemyndigheter, samt påtale- og tilsynsmyndigheter behov for enkle og søkbare registre.
Journalisters tilgang til informasjon er dessuten avgjørende for at mediene skal kunne utføre sitt samfunnsoppdrag. Et enkelt og effektivt innsyn i for eksempel aksjonæropplysninger vil kunne bidra til større åpenhet rundt eierskapsspørsmål.
Tilgjengelighet
Gruppen som står bak rapporten mener det er viktig med en løsning som gir innsyn i løpende eierskap og eierskapsendringer, også endringer som skjer gjennom året.
– Mer oppdatert eierinformasjon vil gjøre det enklere å fange opp økonomisk kriminalitet og etterleve kravene i hvitvaskingsregelverket, sier Lund i Finans Norge.
Finansnæringen er likevel opptatt av at tilgjengeligheten bør begrenses noe ved at for eksempel innsyn i enkeltpersoners eierskap i ulike selskaper bør begrunnes med en legitim interesse.
I arbeidet med rapporten har det for Finans Norge vært viktig å presisere at tiltakene må skje i takt med den internasjonale utviklingen. Særnorske tiltak vil kunne få svært negative konsekvenser blant annet for det norske aksjemarkedet.
Presentasjonen av rapporten: Fra venstre: Tore Vamraak, statssekretær i Finansdepartementet, Else-Cathrine Lund, Finans Norge, Liv Freihow, IKT-Norge og Sigrid Klæboe Jacobsen, Tex Justice Network-Norge