Bil på svindeltoppen

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Bil på svindeltoppen

Forsikringsselskapene har avdekket forsikringssvindel for rundt 200 millioner kroner hittil i år, viser tall fra Finans Norge.

Bil i tjern. Foto.
Svindel med bilforsikring utgjør størst andel av svindelsakene.

– Svindelen kan bli oppdaget flere år etter handlingen, så svindlerne skal ikke føle seg trygge, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

I de groveste sakene svindles det med millionbeløp, men i gjennomsnitt prøver svindlerne seg på rundt 200 000 kroner når det gjelder skadeforsikring, viser tallene fra første halvår av 2015.

Innenfor syke- og uføreprodukter er beløpene langt høyere.

Forsikringssvindel utføres ofte i form av arrangerte skader, overdreven skademelding der det plusses kraftig på, eller melding om en skade som ikke har skjedd.

Sakene som er rapportert inn til Finans Norge gjelder brudd på forsikringsavtaleloven. I tillegg til det avdekkede beløpet, er det store mørketall. 

Bil på svindeltoppen

De fleste avdekkede svindelforsøkene innen skadeforsikring her i landet gjelder bil. Svindel med bilforsikring utgjør 39 prosent av sakene, etterfulgt av reiseforsikring og svindel med innboforsikring.

– Mange av bilsakene dreier seg om at folk arrangerer et tyveri, mens de etterpå melder bilen stjålet, sier Neverdal.

Flest menn

Det er flere menn enn kvinner som svindler og dette er mest utbredt blant folk under 50 år. 

Menn står fortsatt bak mesteparten av svindelen også når det gjelder beløp. Men når det gjelder svindel med uføreprodukter er kvinneandelen økende.

Forsikringssvindlerne risikerer fengsel, politianmeldelse og forsikringsnekt. Erstatningen de eventuelt har fått må selvfølgelig også tilbakebetales. Forsikring er bygget på tillit og selskapene legger stor vekt på å avdekke svindel.

Det store flertallet av forsikringskunder er ærlige og krever ikke dekning utover det de har tapt.

Forsikringssvindel innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet, og gjør at forsikring blir dyrere enn nødvendig.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no