Reise- og bilforsikring på svindeltoppen

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Reise- og bilforsikring på svindeltoppen

Forsikringsselskapene har i første kvartal i år avdekket svindel for over 73 millioner kroner. De fleste svindelsakene gjelder bil og reiseforsikring, viser tall fra Finans Norge. 

Fly over palmer. Foto
Svindel med reiseforsikring øker om sommeren.

– Svindlere er ofte svært kreative, men enkelte gjør seg også til kjeltringer for småbeløp, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Forsikringssvindel utføres ofte i form av overdreven skademelding, arrangerte skader eller melding om en skade som ikke har skjedd.

– Når det gjelder reiseforsikring, blir det også ofte meldt om tyveri som senere viser seg å være ting som er mistet eller gjenglemt, sier Neverdal.

Høye gjennomsnittsbeløp

Antallet svindelsaker de tre første månedene i år er størst innenfor bilforsikring, deretter følger reise og innbo. Når det gjelder svindel med reiseforsikring, pleier dette å stige i sommerhalvåret på grunn av økt reisevirksomhet.  

I gjennomsnitt ble det svindlet for 150 000 kroner per sak når det gjelder skadeforsikring, og beløpene som gjelder svindel med syke- og uføreprodukter er enda høyere.

Selv om kvinnene kommer etter, er mannlige svindlere fortsatt i et klart flertall.

De første månedene i år stod kvinner bak til sammen 33 prosent av svindelsakene.

Forventer svindeljakt

Det store flertall av kunder er ærlige. Kundene forventer også at forsikringsselskapene gjør hva de kan for å avdekke svindel. Svindlerne risikerer fengsel, politianmeldelse og forsikringsnekt. Erstatningen de eventuelt har fått må også tilbakebetales.

– De som svindler forsikringsselskapene svindler fellesskapet. Forsikring er bygget på tillit, sier Neverdal i Finans Norge.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no