– Svindlere er ofte svært kreative, men enkelte gjør seg også til kjeltringer for småbeløp, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Forsikringssvindel utføres ofte i form av overdreven skademelding, arrangerte skader eller melding om en skade som ikke har skjedd.
– Når det gjelder reiseforsikring, blir det også ofte meldt om tyveri som senere viser seg å være ting som er mistet eller gjenglemt, sier Neverdal.
Høye gjennomsnittsbeløp
Antallet svindelsaker de tre første månedene i år er størst innenfor bilforsikring, deretter følger reise og innbo. Når det gjelder svindel med reiseforsikring, pleier dette å stige i sommerhalvåret på grunn av økt reisevirksomhet.
I gjennomsnitt ble det svindlet for 150 000 kroner per sak når det gjelder skadeforsikring, og beløpene som gjelder svindel med syke- og uføreprodukter er enda høyere.
Selv om kvinnene kommer etter, er mannlige svindlere fortsatt i et klart flertall.
De første månedene i år stod kvinner bak til sammen 33 prosent av svindelsakene.
Forventer svindeljakt
Det store flertall av kunder er ærlige. Kundene forventer også at forsikringsselskapene gjør hva de kan for å avdekke svindel. Svindlerne risikerer fengsel, politianmeldelse og forsikringsnekt. Erstatningen de eventuelt har fått må også tilbakebetales.
– De som svindler forsikringsselskapene svindler fellesskapet. Forsikring er bygget på tillit, sier Neverdal i Finans Norge.