Svindler for stadig større beløp

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Svindler for stadig større beløp

Forsikringssvindlerne prøvde seg i fjor på rekordhøye svindelbeløp. 1,3 millioner kroner er gjennomsnittlig svindelbeløp knyttet til syke- og uføreprodukter. Det viser tall fra Finans Norges rapport om forsikringssvindel.

– Svindlerne tar en høy risiko, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. 

Gjennomsnittsbeløpet i svindelsakene er på 235 000 kroner når det gjelder skadeforsikring.

Flesteparten av sakene gjelder skadeforsikring, men når det gjelder svindelbeløp, står syke - og uføreproduktene for 64 prosent av totalbeløpet.

Til sammen ble det avslørt forsikringssvindel for en halv milliard kroner i 2014.

Uriktige opplysninger

Sakene i rapporten omfatter brudd på forsikringsavtaleloven. I tillegg til det avdekkede beløpet, er det store mørketall.  Forsikringssvindel utføres ofte i form av overdreven skademelding, arrangerte skader eller melding om en skade som ikke har skjedd. Mange av sakene som gjelder syke- og uføreprodukter dreier seg om at det er oppgitt uriktige opplysninger om for eksempel helsetilstand.

Svindler på tur

Andelen svindelsaker som gjelder reiseforsikring øker kraftig. Det er nå omtrent like mange som svindler med reiseforsikringen som med bilforsikringen.  Forsikringsselskapene hadde rekordhøye reiseerstatninger for 2014 og nordmenn reiser stadig mer.

– Det ser dessverre også ut som om flere enn før prøver seg på svindel i forbindelse med reisen, sier Neverdal i Finans Norge.

Risikerer mye

Forsikringsselskapene er opptatt av å gjøre det vanskelig for svindlerne og bidra til at alle de ærlige kundene ikke betaler mer enn nødvendig. Svindlerne risikerer fengsel, politianmeldelse og forsikringsnekt. Erstatningen de eventuelt har fått må også tilbakebetales.

– De som svindler forsikringsselskapene svindler fellesskapet. Forsikring er bygget på tillit, sier Neverdal i Finans Norge.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no