Norsk russ med stort pengeforbruk – trenger økonomiopplæring

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Norsk russ med stort pengeforbruk – trenger økonomiopplæring

PRESSEMELDING: 1 av 4 russ vil bruke mer enn 10 000 kroner på russefeiringen, viser ferske tall. Og 1 av 3 bruker i snitt 30 000 kroner på russebuss. – Ungdom trenger mer kunnskap om personlig økonomi, sa forbrukerminister Solveig Horne da hun i dag presenterte det nye opplæringsverktøyet Økonomilappen.no, som er utviklet av Finans Norge og Forbrukerombudet.

Se filmen om Økonomilappen.no

Fredag 6. mars møttes avgangsruss fra Oslo, forbrukerminister Solveig Horne, Finans Norge og Forbrukerombudet for å snakke om økonomikunnskaper og lansere Økonomilappen.no.

For mange unge kan en kostbar russetid være første møte med større forpliktelser. Voksenlivet byr på mange økonomiske utfordringer, og det er lett å trå feil når man mangler kompetanse og erfaring. Dette var diskusjonstemaet etter presentasjonen av den nye web-appen Økonomilappen.no og opplæringspakken «Kræsjkurs i russesparing».

"Kræsjkurs i russesparing" for elever ved Kongshavn vgs i Oslo:

"Kræsjkurs i russesparing" for elever ved Kongshavn vgs i Oslo

– Klarer vi å gi unge bedre kunnskaper om egen økonomi og hvilke fallgruver de må være obs på, kan vi motvirke at mange havner i et økonomisk uføre, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Viktig med økonomikunnskaper i russetiden

Finans Norge presenterte en fersk spørreundersøkelse der om lag 200 elever fra hele landet har svart på spørsmål om pengebruk i russefeiringen. Tallene viser at russetiden er en kostbar investering: 1 av 4 svarer at de vil bruke mer enn 10 000 kroner på russefeiringen. 1 av 3 er medeier i russebuss, og har i gjennomsnitt personlige utlegg på 30 000 kroner.

– Vi er glade for at undersøkelsen vår viser at svært få russ lånefinansierer russetiden. Russebuss er tydeligvis det store pengesluket. Skal man være med på et slikt stort prosjekt, er det viktig å ha gode kunnskaper om hvordan man skal planlegge og styre økonomien sin, sier adm. dir. Idar Kreutzer i Finans Norge.

Kjenner seg igjen

Russestyret ved Nydalen videregående skole i Oslo fortalte om egne erfaringer med russesparing. De kjenner seg godt igjen i undersøkelsen som Finans Norge har gjennomført.

– Flertallet av russen har et sunt forhold til russetiden, både økonomisk og med tanke på skolen. Resultatene fra undersøkelsen gir et ganske riktig bilde på hvordan vi oppfatter pengebruken blant russ, sier PR-sjef Grunde Myhrer i russestyret ved Nydalen videregående skole i Oslo.

Statsråd Solveig Horne, forbrukerombud Gry Nergård, Finans Norges adm.dir. Idar Kreutzer og russestyret ved Nydalen: Ina Trøan Berg, Martin Haukland, Grunde Myhrer og Trine Lind Vestli.

Gode tilbakemeldinger fra elever

Elever ved Kongshavn videregående skole i Oslo har deltatt på «Kræsjkurs i russesparing» nylig, og ga gode tilbakemeldinger på innholdet.

– Økonomilappen.no gir en utrolig god oversikt over hvordan vi som ungdommer, og russ, kan holde kontroll over vår økonomi. Det finnes mange forskjellige funksjoner som blant annet kalkulatorer, som ikke bare hjelper oss å holde styr på hvor mye vi må spare, men som også inneholder mange gode råd og tips til sparing i fremtiden, sier Mathias P. Hansen og Maren Elise Bergh fra Kongshavn videregående fornøyd.

Rådet fra Finans Norge og Forbrukerombudet er at alle unge, og ikke bare de som skal inn i russetiden, bruker Økonomilappen.no til å lære mer om økonomistyring. Web-appen har gode tips og nyttige kalkulatorer, og lar brukeren teste egne økonomikunnskaper ved å ta Økonomilappen.

 

Om Økonomilappen.no

På Økonomilappen.no finner unge informasjon og gode råd om sparing, lån, dagligøkonomi og forbrukerrettigheter. Web-appen har også mange kalkulatorer som er spesielt utviklet for målgruppen, som russekalkulator, kalkulator for impulskjøp, bruk av kredittkort, eie eller leie av bolig med mer.
For å teste kunnskapene sine om personlig økonomi kan unge ta Økonomilappen, enten som en fullstendig kunnskapsprøve eller som kortere tester knyttet til bestemte tema. Økonomilappen.no kan brukes av de unge selv, av lærere som vil bygge ut økonomiundervisningen, eller av finansbedrifter som ønsker å gi ungdom i sitt nærområde undervisning i personlig økonomi.

Økonomilappen.no er utviklet av Finans Norge og Forbrukerombudet.

«Kræsjkurs i russesparing» er et kurs utviklet spesielt for elever ved videregående skole, basert på innholdet i Økonomilappen.no.

Intervju med forbrukerminister Solveig Horne om økonomilappen 060315

Kræsjkurs i russesparing med økonomilappen.no

Et veiledningshefte for medarbeidere i bank eller forsikring som vil holde et kort kurs om økonomisk planlegging og pengebruk i forbindelse med russefeiringen for elever i videregående skole. Økonomilappen.no er utviklet av Finans Norge i samarbeid med...

Bilde av forsiden av heftet
Ann Håkonsen

Ann Håkonsen

kommunikasjonssjef

950 64 149 Ann.Hakonsen@finansnorge.no

– Vi er glade for at undersøkelsen vår viser at svært få russ lånefinansierer russetiden. Russebuss er tydeligvis det store pengesluket. Skal man være med på et slikt stort prosjekt, er det viktig å ha gode kunnskaper om hvordan man skal planlegge og styre økonomien sin.

- Idar Kreutzer

adm.direktør i Finans Norge