Stort cyberangrep - norske banker ikke rammet

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Stort cyberangrep - norske banker ikke rammet

Kaspersky, et russisk IT-sikkerhetsfirma, har fått mye oppmerksomhet i media de siste dagene. De publiserte nylig en rapport om et stort cyberangrep, der banker spesielt i Russland og Øst-europa har blitt tappet for penger. Også Norge ble nevnt i rapporten. – Vi vet med stor sikkerhet at ingen norske banker har blitt angrepet av disse hackerne, som har fått navnet ”Carbanak-banden”, sier daglig leder Morten Tandle i FinansCERT. 

Bilde cybersvindel

– Så vidt vi kjenner til, er det heller ingen banker i Vest-Europa som er rammet, sier Tandle.

Bare antagelser

De delene av Kaspersky-rapporten som peker på Norge, gjør det på basis av teknisk informasjon, blant annet opplastinger til tjenesten Virustotal, samt logger fra servere som Kaspersky har fått tilgang til. Den tekniske informasjonen viser at noen i Norge har vært i befatning med denne infrastrukturen.

– Denne kontakten kan være så mangt, for eksempel personer som jobber med anti-virus, eller som har dette som hobby. Det å anta at norske banker har vært angrepet, basert på den informasjonen, er derfor etter min mening litt spekulativt, sier Tandle.

Han forteller at FinansCERT og norske banker har hatt tilgang til informasjon om disse angrepene siden i fjor høst, blant annet gjennom god kontakt med politiet og NorCERT, og at FinansCERT har svært god kontakt med og innsikt i hva som foregår hos norske banker og forsikringsselskaper.

Fakta om FinansCERT

FinansCERT er en dedikert sektor-CSIRT for finansnæringen i Norge, i regi av Finans Norge. De bistår norske banker og forsikringsselskaper med å forsvare seg mot og håndtere nettangrep, og fasiliterer informasjonsdeling om trusler og kjente angrep.

www.finanscert.no