Ny rekord i antall betalingstransaksjoner

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Ny rekord i antall betalingstransaksjoner

Mandag 22. desember ble det satt rekord i antall transaksjoner mellom bankene.  I løpet av dagen ble det gjennom banknæringens felles avregningssystem (NICS) avregnet 23 941 021 transaksjoner.
– Det er julehandelen som trekker opp volumet, og 71,6 prosent av mandagens transaksjoner kommer fra helgens korttransaksjoner, sier Stine Neverdal i Finans Norge.

Den tidligere rekorden for transaksjoner på en dag var 27.12.2012, med 23,386 millioner transaksjoner.

Oppgjør mange ganger daglig

Det har siden 2012 vært fire daglige oppgjør i Norges Bank. Det innebærer at det norske oppgjørssystemet er svært effektivt og at du raskt får overført penger.

 – Du kan for eksempel betale en regning om morgenen og pengene kommer frem til mottaker ved lunsjtider, sier Neverdal i Finans Norge.

Kort om NICS

I 2013 ble det avregnet litt over 2 milliarder transaksjoner med et samlet beløp på 63 000 milliarder kroner gjennom det norske betalingsoppgjørssystemet NICS. 

  • NICS er et system for utveksling av bankenes egne samt kunders betalingstransaksjoner, og avregning av disse bankene imellom. Den alminnelige betalingsformidling, det vil si transaksjoner under 25 millionerkroner, inngår i nettoavregninger (NICS Netto). Det sendes fire ganger daglig oppgjør i Norge Bank.  Tidspunktene er kl 05.30, 11.00, 13.30 og 15.30. Avregningen kl 05.30 er vanligvis størst, både målt i transaksjoner og beløp.
  • Transaksjoner på over 25 millioner kroner sendes fortløpende til oppgjør i Norges Bank.
  • I oppgjøret sender bankene pengene til hverandre. Når oppgjøret er gjennomført sendes de transaksjoner som inngikk til bankene slik at kundenes konti kan oppdateres. Prosessen fra avregning starter til transaksjonene sendes til bankene, gjennomføres vanligvis på under to minutter. Mandag morgen (22. desember) ble det brukt 6 minutter.
  • NICS administreres av NICS Operatørkontor på vegne av Finans Norge. Alle banker i Norge som tilbyr alminnelige kunderettede betalingstjenester er deltagere i NICS.