Julen er høysesong for boligbranner

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Julen er høysesong for boligbranner

Pressemelding: Vintermånedene er høysesong for brann og mange dødsbranner oppstår rundt jul og nyttår. I desember og januar brenner rundt 50 prosent flere boliger sammenlignet med en gjennomsnittlig måned ellers i året, viser tall fra Finans Norge.  – Levende lys og alkohol kan være en livsfarlig kombinasjon, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Hittil i år har 54 mennesker mistet livet i brann her i landet.

Vinteren topper brannstatistikken

Nå om vinteren når vi bruker mye elektrisitet, fyrer mye i peis og andre ildsteder, samt tenner stearinlys, oppstår det tradisjonelt mange alvorlige branner. Glemte gryter på komfyren, eller smult og ribbefett som tar fyr under matlaging er også gjengangere.

– Husk at fungerende røykvarslere redder liv. Komfyrvakt kan også være lurt, ikke minst hos eldre mennesker som bor hjemme, sier Neverdal.

Økte erstatninger

Brannerstatningene for private boliger og hytter øker med 20 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, til nesten 2,2 milliarder kroner etter de ni første månedene i år. Storbrannene i Lærdal og Flatanger er sammen med mange lynskader hovedgrunnen til at brannerstatningene øker. 

Gode råd mot brann 

  • Test røykvarslerne jevnlig
  • Gjør deg kjent med hvordan slokkeapparatet virker
  • Gjennomfør brannøvelse
  • Sjekk det elektriske anlegget, velg en sertifisert kontrollør
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke røyk på sengen
  • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av når du sover eller er ute
  • Unngå tørrkoking, bruk gjerne komfyrvakt
  • Ovner må ikke dekkes til
  • Ha brannforsikringen i orden