Norsk finansnæring har vært en del av EUs indre marked for finansielle tjenester i tjue år. EU har innført felles tilsynsordninger for finansielle tjenester i EU. For at Norge fortsatt skal være del av det indre markedet i EU på finansområdet, er det en betingelse at norsk tilsynspraksis er i samsvar med det europeiske.
– Det er dette man nå har funnet en løsning på gjennom en ordning hvor EØS-landene speiler regelsettet i den europeiske tilsynsmyndigheten, og så bruker vi ESA-mekanismen til å løse eventuelle uenigheter. Det er en god løsning for alle parter, sier Kreutzer.
Uten en slik tilpasning, ville norsk finansnæring møtt helt andre betingelser på det europeiske markedet.
– Det ville gitt alvorlige konsekvenser for norsk næringsliv og norsk finansnæring. Norsk næringsliv bruker norske finansinstitusjoner når de går ut i verden, og flere viktige norske finansinstitusjoner har betydelig virksomhet i utlandet. Det ville blitt vanskelig å fylle den rollen uten tilgang til det indre markedet. Samtidig ville det vært vanskelig å skape like konkurransevilkår og tilsyns- og reguleringspraksis, som er så viktig for finansnæringen. Dermed ville det også blitt et press på å flytte virksomhet ut av Norge for å få tilgang til markedet, sier Kreutzer.
Han understreker at det er viktig å få på plass det nye regimet så raskt som mulig.
– Utviklingen av lovgivningen på det finansielle området har vært svært omfattende etter finanskrisen. Alt det har stått på vent i Norge. Når dette spørsmålet er løst kan lovgivningen komme på plass, avslutter Kreutzer.