Idar Kreutzer, adm.dir i Finans Norge og Vibeke Hammer Madsen, adm.dir i Virke.
Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Finans Norge og Virke. Utvalget som har besvart undersøkelsen består av unge i alderen 18-24 år, både studenter og arbeidsaktive.
Finans Norge og Virke er helt samstemte i behovet for et tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv for å gi unge mennesker en bedre kunnskap om det arbeidslivet de skal inn i og hvilke valg de ønsker å ta for videre utdanning. –Skolen må legge til rette for endringer i skolehverdagen, men næringslivet må også åpne seg opp for skolen, mener Kreutzer. Han sier også at endringskompetanse - det vil si evnen til å tilpasse og utvikle seg i et arbeidsliv som er i konstant endring - er helt vesentlig.
Følgende funn i undersøkelsen fra Respons Analyse er spesielt interessante:
- Over halvparten (53 prosent) er uenige i at opplæringen gjennom utdanningssystemet gir de god innsikt i hva arbeidsgiver krever av arbeidstakere og like mange svarer at de ikke fikk god veiledning fra sin videregående skole om valg av videre utdanning.
- Arbeidsoppgaver er viktig ved valg av jobb (93 prosent)
- Arbeidsmiljøet er viktig ved valg av arbeidsgiver (92 prosent)• Balansen mellom arbeid og fritid er viktigere enn lønn (79 prosent)
- Norge vil bli preget av stor konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft (77 prosent) – men hele 79 prosent tror det vil bli lett å få jobb med den utdanningen de har valgt.
- Det er viktig å få brukt utdanningen sin når de skal velge jobb (72 prosent)
- Arbeidsgivers miljø- og samfunnsprofil er viktig ved valg av arbeidsgiver (67 prosent)
Finans Norge og Virke samlet deltakere fra sine medlemsbedrifter til et felles seminar om mangfold, rekruttering og talentutvikling sist fredag.
- Hva slags kompetanse trenger vi i fremtiden?
- Hva legger unge vekt på i valg av utdanning og jobb?
- Hvordan være en god arbeidsgiver og hvordan skape et arbeidsliv med mer mangfold?
Gjennom samtaler, innlegg og paneldebatt ble disse spørsmålene diskutert og belyst.