BankID 2.0 uten Java lansert

Gå til hovedinnhold
Publisert:

BankID 2.0 uten Java lansert

BankID 2.0 uten Java er klar. Nå er det opp til nettbanker og andre nettsteder å slippe kundene inn på den nye løsningen.

Mange nettsteder har arbeidet med testversjoner siden i sommer, og flere av de store bankene lanserer Java-fri pålogging i løpet av oktober og november. Andre nettsteder vil trenge lenger tid. Det er sannsynlig at ny løsning får en rask utbredelse på grunn av den store forbedringen av brukeropplevelsen.

Se hvordan BankID uten Java fungerer - film på YouTube

Enklere BankID
Java-fri BankID er utviklet fordi mange kunder har slitt med oppdatering og installasjon av Java på maskinen. Mange har også vært bekymret på grunn av de mange sikkerhetsadvarslene. 

– Vi har lyttet til kundene og laget en løsning som ikke krever Java på maskinen. Vi håper løsningen blir tatt godt imot av tre millioner BankID-brukere, sier leder av BankID Norge AS, Odd Erling Håberget.  

Godt samarbeid

 Den elektroniske ID- og signeringsløsningen BankID har blitt utviklet av bankene som en felles infrastruktur. BankID ble lansert for de første kundene i 2004, og har siden den gang blitt en standard for sikring av nettbankene i Norge. I dag har over 70 prosent en BankID, og de bruker den jevnlig i nettbank og andre tjenester på nett, deriblant offentlige nettsider.

Etter ti år med BankID med Java ble det i fjor besluttet å fornye BankID-løsningen. Den nye løsningen er utviklet av BankID Norge AS i tett samarbeid med bankene, og DNB, Nordea, Danske Bank og Sparebanken Vest har deltatt i prosjektet. Det er Nets og Knowit som har utviklet løsningen.

Endringsdyktig samarbeid

– Bankene og leverandørene har gjort en formidabel jobb med å utvikle og teste løsningen. Denne leveransen beviser at en samarbeidsløsning som BankID kan endre seg når det gjelder, sier Håberget.

– Vi skal oppfattes som enkle og brukervennlige, samtidig som vi opprettholder tilliten vi har bygd opp gjennom mange år. Vi tror den nye løsningen vil styrke BankIDs posisjon som foretrukket løsning i det norske samfunnet, og at løsningen blir mer attraktiv for bedrifter som vurderer å benytte BankID i egne løsninger, sier Håberget.

Om BankID 2.0 uten Java

  • Krever ikke Java eller annen installert programvare.
  • Samme løsning fungere på alle plattformer, mobil, brett og datamaskin.
  • Kundene bruker den samme påloggingsrutinen som før, med fødselsnummer, engangskode fra kodebrikke e.l. og personlig passord.

Hvem står bak?

BankID 2.0 uten Java er utviklet av BankID Norge AS, som eies av bankene i Norge.

Hovedleverandørene av løsningen er Nets og Knowit.

I tillegg er det gjort eksterne sikkerhetsgjennomganger av Mnemonic og Bouvet.
Kantega har levert test-verktøy til løsningen.