Flere båtulykker og mer tyveri

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Flere båtulykker og mer tyveri

Pressemelding: Svært mange skader på fritidsbåt er meldt til forsikringsselskapene første halvår i år. Erstatningene har økt med til sammen 32 prosent fra første halvår i fjor, mens det er meldt 40 prosent flere skader, viser tall fra Finans Norge. 

– Det var mye fint vær på forsommeren og mange brukte mye tid på sjøen.  Mye bruk av båtene, er trolig noe av forklaringen på økte båtskader, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Mye tyveri

Mange opplevde tyveri av båt, båtmotor eller båtutstyr på forsommeren i år. Erstatningene etter båttyveri og båtutstyr økte med 50 prosent til 32 millioner kroner. Antallet tyverier av og fra båt har økt med 42 prosent til rundt 700 saker første halvår i år, sammenlignet med 490 saker i samme periode i fjor.

- Kraftige og kostbare båtmotorer er interessant for tyvene. De gjør ofte forberedelser og undersøkelser før de slår til og stjeler mange båtmotorer samtidig. Vi ser at vakthold i havnene virker preventivt, sier Neverdal.

Båthavari

Havariskadene har også økt betraktelig. Erstatningsutbetalingene er på 85 millioner kroner etter første halvår, en økning på 15 prosent fra i fjor. Det var 1862 havarier i denne perioden, en økning på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Mange nordmenn har investert i dyre og fine båter. De dyre båtene går raskere enn mange er vant til å håndtere. Det er viktig at båtførere kan navigere den båten de skaffer seg under skiftende værforhold.

– Båtene er blitt raskere, dyrere og større. Dessverre skorter det av og til på kunnskapene om navigasjon, sier Neverdal.