Norge mot kontantfritt samfunn

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Norge mot kontantfritt samfunn

Pressemelding: – Alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. Kontanter representerer nå en så liten andel av betalingene i samfunnet at vi godt kan klare oss uten. Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, og uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, sier direktør for prosessområde bank Jan Digranes i Finans Norge

Han viser til statistikk som forteller at:

  • Kortbruken fortsetter å øke; 8,6 prosent vekst første halvår i år mot tilsvarende periode i fjor.
  • Mer enn åtte av ti kortbetalinger er med BankAxept-kort.
  • Nordmenn bruker kortet sitt i snitt 350 ganger per år. Kun Island ligger høyere fordi de også bruker kortet til å betale regninger.
  • Nordmenn tar stadig ut mindre kontanter i minibank og i butikker.
  • Kontanter utgjør nå kun fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet og kun fire prosent av husholdningenes pengebruk. Kun Sverige og Storbritannia har lavere andel kontanter.
  • Samfunnsmessige kostnader ved kontantbruk ble i 2009 beregnet til 3,5 milliarder kroner av Norges Bank. Hver kontantbetaling ”koster” samfunnet syv kroner, mens tilsvarende tall for betaling med BankAxept er fire kroner.

Mer enn åtte prosent økning i kortbruk

Tall fra Nets og Finans Norge viser at kortbruken fortsetter å øke. I løpet av første halvår er det gjennomført 743,8 millioner kortkjøp, noe som er en økning på 8,6 prosent sammenlignet med fjoråret. Kortomsetningen var på 263,3 milliarder kroner, en vekst på 6,3 prosent.

— Kortomsetningen var på nesten 50,3 milliarder kroner og det er første gang i år vi ser en omsetning på mer enn 50 milliarder kroner med betalingskort, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Kontanter overflødig

– Kontanter får en stadig mindre plass i norsk økonomi. Vi betaler med kort, med nett- og mobilbank, og kjøper på internett. Samtidig koster det samfunnet mye å håndtere kontanter. Det vil være en stor gevinst å hente dersom vi kutter ut kontantene. Samtidig vil det kunne forebygge problemene vi ser med ran, svart økonomi og kriminalitet, sier Digranes som mener det er på sin plass å ta opp igjen spørsmålet om å likestille kontopenger og kontanter. Dermed kan foregangsnæringer selv kunne velge å innføre kontantfri betaling.

BankAxept-statistikk: Se www.BankAxept.no