– Vil ha sparesvar i statsbudsjettet

Gå til hovedinnhold
Publisert:

– Vil ha sparesvar i statsbudsjettet

Regjeringen har lovet å tilrettelegge for mer sparing, og samtidig uttrykker myndighetene stadig bekymring for nordmenns låneopptak. Da er det naturlig å forvente at Regjeringen følger opp sine spareløfter i statsbudsjettet for 2015, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge. Han har nå gjort en henvendelse til Finansminister Siv Jensen og bedt om sparesvar i statsbudsjettet.

Det er særlig to områder Kreutzer forventer at Regjeringen nå gjør det mer attraktivt å spare på.

De har lovet å gjøre noe både med pensjonssparing, og med BSU-ordningen. Det er nedfelt både i regjeringserklæringen og i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, så det er ingen grunn til å vente lenger, sier Kreutzer.

Pensjonssparing

Kreutzer viser til at det var bred politisk enighet i forbindelse med pensjonsreformen om at folk må oppfordres til å spare til egen pensjon i tillegg til det de får fra folketrygden og i obligatorisk tjenestepensjon.
 
Regjeringen har varslet at den vil bedre vilkårene i skattefavorisert individuell pensjonssparing (IPS). Dette bør innebære både økte grenser for innbetalinger og symmetri i fradrag for innbetaling til og beskatning av utbetalingene fra ordningen, sier Kreutzer.

I tillegg til individuell pensjonssparing mener Finans Norge at det bør gis større muligheter for den enkelte til å tilleggsspare på sin egen tjenestepensjonsordning.

Boligsparing

Det er vanskelig for mange, spesielt unge, å komme inn på boligmarkedet. En styrket BSU-ordning vil bidra til at unge mennesker får incentiv til sparing til egen bolig.

I samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene står det at man ønsker bedre fradragsordning for boligsparing.

Regjeringen bør utvide BSU-ordningen og doble beløpsgrensen, foreslår Kreutzer.

Svar

– Vi har allerede levert den største forbedringen i BSU-ordningen på en årrekke, lyder svaret fra statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet til NTB. Les hele svaret i DN.no