Rekordhøye brannerstatninger

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordhøye brannerstatninger

Pressemelding: Erstatningene er rekordhøye etter brann i private boliger og hytter etter de tre første månedene i år. Erstatningene er på 840 millioner kroner, en økning på 26 prosent sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Aldri før har brannerstatningene for et enkelt kvartal vært høyere.

Etter Flatanger-brannen. Foto: If Skadeforsikring– Storbrannene i Lærdal og Flatanger er bakgrunnen for erstatningsrekorden, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

2014 startet med mange branner. Brannene i Lærdal og Flatanger ga alene minst 350 millioner kroner i erstatninger, viser Finans Norges beregninger.

Selv om vinteren tradisjonelt er verst når det gjelder brann, er det sjelden storbranner med så store materielle skader kommer nærmest samtidig.

Dødsbranner om natten

Eldre som blir boende i egen bolig utgjør en risikogruppe når det gjelder brann.

– Mange eldre mennesker bor hjemme, men både helsemyndighetene og pårørende må være oppmerksomme på mulig brannfare knyttet til dette. Dessverre finnes det en rekke eksempler på branner som har oppstått i forbindelse med røyking på senga, eller at noe har blitt glemt på kjøkkenet, sier Neverdal i Finans Norge.

Hittil i år har 23 mennesker mistet livet i brann. Boligbranner som tar liv oppstår som regel om natten.

– Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner, og da er det liten tid til å orientere seg. Det er derfor viktig å sjekke at røykvarslerne fungerer som de skal. Sjekk også røykvarslerne om du skal på hyttetur i sommer, og sørg for at ildsted og skorstein er forskriftsmessig montert, sier Neverdal.

Elektrisk årsak

I svært mange branner her i landet er brannårsaken ukjent. Men der hvor brannårsaken er kjent, er det opp mot halvparten som skyldes feil ved det elektriske anlegget, eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr.

– Kontroll av det elektriske anlegget er et viktig tiltak for å hindre brann. Bruk sertifisert kontrollør og få sjekket huset ditt, sier Neverdal.

Bilde: Etter Flatanger-brannen. Foto: If Skadeforsikring