Ungdom får hjelp til økonomistyring

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Ungdom får hjelp til økonomistyring

Pressemelding: Syv av ti unge under 30 år hevder de har så god økonomi at de klarer å spare, men en av fire innrømmer likevel at de til tider har problemer med å betale regningene. Det viser tall fra Finans Norges Husholdningsundersøkelse. – Unge trenger og fortjener litt hjelp på veien til å bli gode og kritiske forbrukere, mener Gry Nergård og Idar Kreutzer, henholdsvis forbrukerombud og administrerende direktør i Finans Norge. De tilbyr nå målgruppen et knippe nye kalkulatorer som kan beregne alt fra kostnadene ved impulskjøp til hvor mye du må spare til russetiden.

Fra før av har Finans Norge og Forbrukerombudet utviklet Økonomilappen, en digital kunnskapstest og nettportal i personlig økonomi for unge voksne i alderen 16 til 25 år. Nå utvides tilbudet til målgruppen med ti helt nye kalkulatorer som kan bidra til bedre økonomisk forståelse og oversikt.

– De unge møter mange økonomiske utfordringer når de flytter hjemmefra og skal styre økonomien på egen hånd.  Det er krevende å styre, prioritere og ha kontroll over egen økonomi. Verktøyene som vi nå gjør tilgjengelig er et bidrag for å forebygge pengeproblemer blant de unge, sier Kreutzer.

Ferske tall fra Bisnode, som har samlet inn tall fra inkassoselskapene i Norge, viser at nesten 30.000 unge i alderen 18-26 år har betalingsanmerkninger. Beløpene de skylder er i snitt ca 11.000 kroner, noe som er forholdsvis lavt men som likevel skaffer dem store problemer.  

– Vi ser i vårt tilsyn med reklame at det er mye de unge kan ønske å bruke pengene sine på, og mange tilbud om kreditt. Selv om de har en grei inntekt, kan det være lett å miste kontrollen. Vi antar at unge mennesker som skaffer seg tilstrekkelig kompetanse i personlig økonomi vil ha lavere risiko for å havne i de mest vanlige økonomiske fallgruvene, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Nyttig og lærerikt

Caroline Stormorken, Birk Ulstad og Frikk Medalen, 3. klasseelever fra Oslo Handelsgym, fikk presentert kalkulatorene i et møte med Idar Kreutzer og Gry Nergård onsdag 12. mars, og alle tre ga klar tilbakemelding på at dette var nyttige hjelpemidler. De tre er i innspurten av sparing til russetiden og trenger stram styring og god planlegging for å komme seg igjennom denne tiden uten å blakke seg helt eller sitte igjen med gjeld.

– Disse kalkulatorene er også fine å bruke i undervisningssituasjon, der vi rett og slett får som lekse å beregne sparebehov, se på kostnader ved å ta opp kredittkortgjeld og sette oss inn i konsekvensene ved å få betalingsanmerkninger, var ungdommenes kommentarer til det de fikk presentert.

Finans Norge og Forbrukerombudet ønsker at personlig økonomi skal bli et eget fag i skolen, og har sammen utviklet mange hjelpemidler som lærerne kan ta i bruk i undervisningsøyemed.

De 10 kalkulatorene

  • Hvor mye må du spare for å kjøpe bolig?
  • Hva lønner seg – å leie eller å eie bolig?
  • Så mye vokser et månedlig sparebeløp
  • Hvor mye koster det deg å være forsinket med betalingen
  • Så mye koster det å bruke kredittkort 
  • Budsjettkalkulator for deg som leier bolig
  • Budsjettkalkulator for deg som eier bolig
  • Slik blir skatten på lønnsinntekter i 2014
  • Hvor mye bruker du på impulskjøp?
  • Så mye må du spare til russetiden  

Kalkulatorene er utviklet av Finans Norge i samarbeid med Smarte Penger og Forbrukerombudet. Finansmarkedsfondet har bidratt med finansiering.