Fra før av har Finans Norge og Forbrukerombudet utviklet Økonomilappen, en digital kunnskapstest og nettportal i personlig økonomi for unge voksne i alderen 16 til 25 år. Nå utvides tilbudet til målgruppen med ti helt nye kalkulatorer som kan bidra til bedre økonomisk forståelse og oversikt.
– De unge møter mange økonomiske utfordringer når de flytter hjemmefra og skal styre økonomien på egen hånd. Det er krevende å styre, prioritere og ha kontroll over egen økonomi. Verktøyene som vi nå gjør tilgjengelig er et bidrag for å forebygge pengeproblemer blant de unge, sier Kreutzer.
Ferske tall fra Bisnode, som har samlet inn tall fra inkassoselskapene i Norge, viser at nesten 30.000 unge i alderen 18-26 år har betalingsanmerkninger. Beløpene de skylder er i snitt ca 11.000 kroner, noe som er forholdsvis lavt men som likevel skaffer dem store problemer.
– Vi ser i vårt tilsyn med reklame at det er mye de unge kan ønske å bruke pengene sine på, og mange tilbud om kreditt. Selv om de har en grei inntekt, kan det være lett å miste kontrollen. Vi antar at unge mennesker som skaffer seg tilstrekkelig kompetanse i personlig økonomi vil ha lavere risiko for å havne i de mest vanlige økonomiske fallgruvene, sier forbrukerombud Gry Nergård.
Nyttig og lærerikt
Caroline Stormorken, Birk Ulstad og Frikk Medalen, 3. klasseelever fra Oslo Handelsgym, fikk presentert kalkulatorene i et møte med Idar Kreutzer og Gry Nergård onsdag 12. mars, og alle tre ga klar tilbakemelding på at dette var nyttige hjelpemidler. De tre er i innspurten av sparing til russetiden og trenger stram styring og god planlegging for å komme seg igjennom denne tiden uten å blakke seg helt eller sitte igjen med gjeld.
– Disse kalkulatorene er også fine å bruke i undervisningssituasjon, der vi rett og slett får som lekse å beregne sparebehov, se på kostnader ved å ta opp kredittkortgjeld og sette oss inn i konsekvensene ved å få betalingsanmerkninger, var ungdommenes kommentarer til det de fikk presentert.
Finans Norge og Forbrukerombudet ønsker at personlig økonomi skal bli et eget fag i skolen, og har sammen utviklet mange hjelpemidler som lærerne kan ta i bruk i undervisningsøyemed.
De 10 kalkulatorene
- Hvor mye må du spare for å kjøpe bolig?
- Hva lønner seg – å leie eller å eie bolig?
- Så mye vokser et månedlig sparebeløp
- Hvor mye koster det deg å være forsinket med betalingen
- Så mye koster det å bruke kredittkort
- Budsjettkalkulator for deg som leier bolig
- Budsjettkalkulator for deg som eier bolig
- Slik blir skatten på lønnsinntekter i 2014
- Hvor mye bruker du på impulskjøp?
- Så mye må du spare til russetiden
Kalkulatorene er utviklet av Finans Norge i samarbeid med Smarte Penger og Forbrukerombudet. Finansmarkedsfondet har bidratt med finansiering.