Bank-Norge i teknologitoppen

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Bank-Norge i teknologitoppen

Norske banker er helt i verdenstoppen når det gjelder innovasjon og bruk av moderne teknologi. Både enkeltmennesker og bedrifts-Norge nyter godt av dette.
– Vi er i en tid der utviklingen går lynraskt og med store endringer, sier adm. direktør Idar Kreutzer i Finans Norge. 

Effektivt betalingssystem: – Vi har sannsynligvis Europas mest kostnadseffektive betalingssystem, sier adm. direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Det går fort og sikkert å få betalingstransaksjonene gjort. Nå er det innført fire daglige avregninger mellom bankene. Dette innebærer at du kan overføre penger i nettbanken som mottakeren har samme dag.

Kortbruk når nye høyder

Nesten hver eneste måned setter vi rekord i kortbruk. Kort har blitt det foretrukne betalingsmiddelet og de fleste av oss har lite kontanter i lommeboka.

Nordmenn er i verdenstoppen i kortbruk, der er vi bare slått av islendingene.

Allerede i midten av september 2013 rundet vi 1 milliard kortkjøp, og ved utgangen av september var det totalt gjennomført flere kortkjøp enn for hele 2009.

– Vi tenker nok sjelden over hvor effektivt det norske banksystemet er. Men norske banker har brukt mye ressurser i utviklingen av ny teknolog og på å ligge helt i front på disse områdene, sier Kreutzer.

Mobilbank som dagligbank

Stadig flere av oss utfører våre daglige bankgjøremål via mobiltelefonen. Og utviklingen skjer fort. Det tok 28 år fra de første kredittkortene ble lansert, til 50 millioner kunder verden over hadde tatt slike kort i bruk.

Det tok 12 år for debetkort å nå samme antall mennesker, men for mobilbanken har det faktisk bare tatt to år.

Mobilen vil om kort tid kunne brukes til å kunne betale for varer og tjenester. Løsningene har vært under utprøving i markedet i lengre tid.

– Effektivitet og raske betalingsløsninger er viktig for banknæringen, men med så mange nye plattformer kan vi ikke gå fortere enn at sikkerhetsløsningene er gode nok, sier Kreutzer.  

Sikkerhet tas på alvor, både i de enkelte bankene og i Finans Norge.

Internettkriminalitet rammer samfunnet generelt, bankene er også en del av dette.  Finansnæringen øker derfor beredskapen mot nettkriminalitet ytterligere, og bygger opp fagmiljøet FinansCERT. Bakgrunnen er mer aktive kriminelle miljøer på området enn tidligere.

– Selv om bankenes tap her i landet har vært små, er det viktig å møte en forventet utvikling i nettbasert kriminalitet ved å være effektivt organisert og føre var, sier Kreutzer.

En viktig næring

Finansnæringen er en viktig næring også for sysselsettingen med sine rundt 49 000 ansatte. Den beskrives ofte som selve blodomløpet i næringslivet.

– Vår ambisjon er at i 2017 skal finansnæringen i Norge være den mest effektive finansnæringen i hele Europa med god tilgang til fremtidsrettet kompetanse og gode rammer for forskning og utvikling, sier Kreutzer.