Lovreguleringen på dette området som er under utvikling i EU bør også danne grunnlaget for norsk regulering. Forslag til tekst for regulering i EU er ventet i løpet av en måneds tid, og Finanstilsynet får dermed mulighet til å ta hensyn til dette i sitt arbeid.
Nye renteindikatorer?
Finansdepartementet ber også Finanstilsynet om å utrede om det finnes alternative renteindikatorer til Nibor som er basert på omsetning i markedet.
– Finans Norge er positiv til at det foretas en slik utredning og er villig til å bidra i et slikt arbeid, sier direktør Jan Digranes i Finans Norge.
I utgangspunktet er det norske pengemarkedet begrenset i størrelse og det er følgelig også begrenset med alternativer til Nibor. Norske banker er avhengig av opplåning i utlandet og likviditetsforretninger i markedet skjer i stor grad gjennom valutamarkedet. Finans Norge slutter seg til at det er ønskelig med et OIS-marked også i Norge, men dette krever større etterspørsel etter slike renteprodukter.
Renter på gjenkjøpsavtaler
Et tenkelig alternativ kan være å benytte renter på gjenkjøpsavtaler – repoer – i obligasjoner med fortrinnsrett (OMF). Det finnes i utgangspunktet store utestående volumer av OMF, men det må legges til rette for at de skal kunne brukes i repoer. Det kan kreve at regelverket for bankers adgang til å stille eiendeler som sikkerhet endres, og at Norges Bank tar i bruk slike repoer i sin likviditetsstyring.
Finans Norge er tilfreds med at Finansdepartementet er positivt til det arbeidet som har skjedd for å styrke Nibor.